sunnuntaina, maaliskuuta 18, 2012

Innovaatiojuna 1.0 ja suunnitteilla oleva i2

2011-08-23 17.11.41_audio Olen miettinyt kanavarunsautta syyksi Qaikun hiipumiselle. Keskustelu on sirpaloitunut niin pieniksi päreiksi, ettei valmista synny entiseen tapaan. Kansallinen Qaiku on jäänyt FB ja G+ jalkoihin, kun tekniikkakin on esimerkiksi mobiilikäytön osalta jäänyt muista jälkeen (esim. kuvien ja videoiden uppaaminen älykännykästä; onnistuu, mutta ei ole Qaikussa kätevää).

Suurempana ongelman on pienen kansallisen yhteisön hajoamiin sosiaalisen median makro- ja mikrokosmoksiin. Innovaatiojuna 2.0 innostus nousee ja laskee kuin septinen kuumekäyrä. Joukkointoa ja –voimaa ei enää ole. Onko kriittinen massa on laskenut alle onnistumisrajan?

Sosiaaliseen mediaan tarvitaan, joku uusi VIPU, joka edistäisi sitoutumista. Minulla ei ole aavistustakaan, miltä tuo vipuvarsi näyttäisi, mutta tunnistan tarpeen. Ehkä Somen toinen tuleminen on pienenevissä ja tiivistyvissä yhteisöissä. Yritysnäkökulmasta katsoen mikroutuminen on huomisen hyvää.

Antti Lindström, Rovaniemi vastaa: Hyvä analyysi Helge, mutta saattaa myös olla, että innovaatiojuna oli yksi niitä mestariteoksia, joka ei vaan pysty saamaan jatko-osia. Se oli ainutkertainen juttu, ja nyt tehdään jotain eri piireissä, eri porukoilla, eri tavalla. Rovaniemellähän kävi yksi "innovaatiojuna" viime kuussa. Sen kyydissä ei ollut vaan ensimmäisen innovaatiojunan väkeä, vaikka retki muuten oli hyvin samantyyppinen. Matkalla tapahtui 24h Designkisan ensimmäinen puolikas, kyydissä oli väkeä TEM:istä ja monista muista tahoista. Rovaniemellä tutustuttiin useisiin kohteisiin, mm. hyvinvointipalveluihin liittyen. Tänä keväänä / kesänä myös SomeTime-muuttaa muotoaan.

- Se ei kasva ja paisu, vaan menee kompaktimpaan, ja kevyempään suuntaan. Joku voisi sanoa, että ihan eri näkökulmaan, kuin mihin se vielä oli viime vuoden version tiimoilta kehittymässä, Antti jatkaa.

- Alustoihin en ota kantaa. En pelkää, ettenkö tavoittaisi vanhoja sidosryhmiä kanavan tai toisen kautta, saadakseni heihin yhteyden jonkin hyvän idean tiimoilta -- sikäli kun he haluavat olla vielä tavoitettavissa. Huoleni liittyy siihen, että miten tätä piiriä saadaan laajennettua uusiin tyyppeihin, verkostoa laajemmaksi.

Lähetä kommentti