keskiviikkona, lokakuuta 10, 2012

Nordautomation Kaivoslaiteprojekti Australiassa

map_of_australia Kaivosalalla tapahtuu suuria asioita Suomessa ja Pohjoismaissa. Uusia kaivoksia avataan ja investoinnit ovat 2000-luvulla olleet täälläkin mittavia.

Australiassa on kaivostoimintaa ihan joka osavaltiossa. Western Australia on niistä pinta-alaltaan ylivoimaisesti suurin, niin ymmärrettävästi kaivoksistakin iso osa on siellä.

- Toinen lähes yksinomaan kaivostoiminnalla elävä osavaltio, Queensland, joka elää tällä hetkellä suvantovaihetta koska joulu-tammikuun tulvat vaurioittivat kaivosten infrastruktuuria, mutta kunhan sadekausi päättyy, tiet saadaan korjattua, niin sielläkin luulisi olevan taas tarjolla hanttihommia (ainakin mikäli Kiina jatkaa aavekaupunkien rakentamista autiomaihin), kirjoittaa muuvaara reissaajaguru http://www.pallontallaajat.net yhteisössä.

Olin vuosi takaperin viittä vaille tilanteessa: lähteäkö kymmenen päivän mittaiselle kierrokselle Australiaan Tekes Green Mining retkueen kanssa. Kirjoitan aiheesta postuumisti miettiessäni, miten Australian, Kanadan, Väli-Amerikan. Afrikan, Yhdysvaltojen ja Etelä-Amerikan tarjoamiin mahdollisuuksiin pitäisi suhtautua. 

Tekesin Green Mining ohjelmaan liittyy kansainvälisen verkottumisen edistäminen, jota osittain toteutetaan kohdistettujen delegaatiomatkojen avulla. Vuosi takaperin Australiaan: onko nyt suunnitteilla joitain uutta? Kaivoksia maailmalla on pilvin pimein. Mutta, missä tehdään uusia investointeja näinä vaikeina aikoina? Mitkä metallit myyvät? Mitkä hankkeet tuottavat tilauksia ja rahaa?

Kun vuosi takaperin Tekes valmisteli ensimmäistä matkaa Australiaan ja ajankohdaksi suunniteltiin helmikuun 2012 ensimmäistä viikkoa ja kestoksi noin kymmenen päivää, päätin jättäytyä rannalle, koska en ollut varma siitä, miten KK-Net voisi hyödyntää matkan tuomia kokemuksia ja havaintoja lyhyellä aikavälille. Kustannukset olisivat joka tapauksessa olleet tuhansia euroja.   

- Osallistujamäärä on ajateltu maksimissaan olevan noin 15 - 20. Matkalta odotetaan todellisia yhteistyö-/ liiketoiminta-avauksia ja edellyttää siten osallistujilta ennakkosuunnittelua ja valmiuksia yhteistyöaihioiden eteenpäin viemiseksi, kirjoitti Harry Sandström, Program coordinator, marraskuussa 2011. 

Tekes/Green Mining Program
c/o Spinverse Oy
Tekniikantie 14, FI-02150 Espoo, Finland
Puhelin: +358 400 709899
Sähköposti: harry.sandstrom (at) spinverse.com
URL: www.tekes.fi/programmes/GreenMining

Nyt harmittaa, etten lähtenyt tutustumismatkalle Australiaan. Mutta ei hätää, meillä on hyvät kontaktit sinne ja kaivostoiminnan kehittäminen on pitkäjännitteistä toimintaa. Mahdollisuuksien ikkuna on jatkuvasti auki.

- Työskentelin1980-luvun lopulla projekti-insinöörin tehtävissä Outokumpu Oy:lle heidän vientitoimituksessaan. Kyseessä oli kuparin elektrolyyttisen puhdistukseen liittyvä anodilevyjen käsittelylaitteiden suunnittelu, projektointi, valmistus ja asennuksen valvonta Australian Roxby Downsissa olevalle kaivostyömaalle. Alkuvaiheessa toimin Insinööritoimisto V. Kallio Ky:n palveluksessa ja loppuvaiheessa Insinööritoimisto Ojala-Koivunen Oy:ssä, kertoo pitkän uran Nordautomation Oy:ssä tehnyt DI Juhani Forsström.

Toimitus sisälsi kaksi erillistä laitelinjaa. Syöttölinja käsitti raakakuparista valettujen anodilevyjen vastaanottoaseman, erottelu-, annostelu-, puhdistus-, punnitus-, oikaisulaitteet siirtokuljettimineen sekä luovutuskuljettimen, mihin anodit on ryhmitelty valmiiksi nostimen ”atraimelle”.

Vastaanottolinja käsitti elektrolyysistä tulevien niin sanotun romuanodien vastaanottoaseman, annostin-, punnitus-, pesu-, pinkkauslaitteet siirtokuljettimineen sekä luovutusaseman.

Nordautomation Oy:n linjat olivat automatisoidut, sekä kapasiteetiltaan silloista huippuluokkaa maailmassa.

Lähetä kommentti