tiistaina, helmikuuta 12, 2013

Talvivaaran syntisäkki on luultua suurempi

20121027_095347

KORHOLANMÄKI | Köröttelin autollani Kajaanista Sotkamoon, kun Kainunn YLE-alueuutisissa kerrottiin ELY-keskuksen poikkeuslupapäätöksestä: Talvivaara saa lorottaa lähes kaksi (2) miljoonaa kuutiota jätevettä etelään ja pohjoiseen. Talviaara anoi 3,8 miljoonan kuution juoksutuslupaa, mutta valvova viranomainen halkaisi hakemuksen paineen alla puoleen.

Yllätyksekseni kuulin, että kaivosalueella on paljon luultua enemmän jätevettä. YLE:n mukaan sitä on 7 miljoonaa kuutiota! Laillisesti kaivos voi päästää puhdistettua vettä luontoon miljoona kuutiota vuodessa.

Alueen ympäristökuntien kanta vedenlaskuun oli kielteinen, koska haettu 3,8 miljoonan kuution päästö aiheuttaisi voimakkaan suolapulssin alempiin vesistöihin jo olemassaoleviin kerrostumiin ja kerrostuma olisi voinut levitä uusiin järviin.  Kainuun ely-keskus nipisti juoksutettavan määrän puoleen muun muassa sulfaattien leviämislaskelmien perusteella, sanoo Kainuun ELY-keskuksen luonto- ja ympäristövastuu -yksikön päällikkö Sari Myllyoja.

Sotkamolaisen kaivoksen toiminta käynnistyi 2008. Sitä mainostettiin sulejtun kierron takia  ympäristöystävälliseksi. Nyt, viisi vuotta myöhemmin, tiedämme, ettei Talvivaara Oy:llä ole vieläkään toimivaa vesienpuhdistusjärjestelmää.  Suljettu kierto toimi hienosti paperilla ja powerpointeissa, mutta käytännössä puhdistus lienee silmänlumetta.

ELY-päätöksen jälkeen toimitusjohtaja Pekka Perä tiesi kertoa, että kahden miljoonan kuution juoksuttaminen on vain väliaikainen hätäratkaisu. Sen turvin kaivos selviää rimaa hipoen kevätulvista, mutta vesitaseen tasapainottaminen vie näillä näkymin monta vuotta.

  • Luonnonsuojeluviisaat ovat äimän käkenä. Mistä ne miljoonat kuutiot sinne tupsahtivat?
  • Juoksutusten mukana vesistöihin pääsee ylimääräinen sulfaattipulssi, joka saattaa levitä lähijärvistä laajemmille aluielle.

Pekka Perä haluaa aloittaa malmien louhinnan heinäkuussa 2013. Suuromistajan toiveen ymmärtää, koska ympäristöongelmien lisäksi Talviaaran nikkelin tuotanto ei ole noussut riittävälle tasolle. Saas nähdä, onko ympäristöviranomaisilla kanttia taipua uranin rikastamisluvan myöntämiseen surullisenkuuluisalle nikkelikaivokselle.

Laskiastiistain uutisantiin kuului Talvivaaran lisäksi Paavin päätös heittää hiippalakki nurkkaan ja veätyä luostariin syntejä syviä miettimään (pedofili-skandaali) ja Pohjois-Korean mieliä masentava ydinvoimakoe.

Talvivaaran vesiongelmat luultua pahemmat. Talvivaaran kaivosalueella on liikavettä yli 7 miljoonaa kuutiometriä. Lisäksi suuri osa liikavedestä on kipsisakka-altaassa, joka mahdollisesti vaurioitui marrakuussa toisen sakka-altaan vuodon yhteydessä.

Lähteet: Kainuun Sanomat, YLE Kainuu, Verovarat paloivat kaivosalan riskibisneksissä

Lähetä kommentti