perjantaina, huhtikuuta 05, 2013

Suomen Sahat odottavat parempia aikoja

Suomalaiset sahat valmistavat ja markkinoivat korkealaatuista sahatavaraa maailmanlaajuisesti. Sahojen tuotannosta menee 2/3 osaa vientiin. Uusin Talouselämä kertoo, että metsänomistajat ovat tyytyväisiä puusta saamastaan markkinahinnasta. Sahat eivät ole yhtä mieltä.

Sahoilla on  suuri kansantaloudellinen merkitys kauppataseeseen nettovientitulojen tuojana ja metsiin perustuvan biotalouden raaka-ainehuollon selkärankana. Puun ostajina sahat tasapainoilevat  raaka-aineen hinnan ja kannattavuutensa kanssa. Huonoja vuosia on ollut monta jonossa.

Itsenäinen suomalainen saha on paikkakuntansa elinvoimaisuuden turvaaja. Sahat tekevät puukauppaa metsänomistajien kanssa, työllistävät, ostavat palveluja ja palvelevat itse alueen yrityksiä.

Koskinen Oy:n toimitusjohtaja Markku Koskinen kertoo, että työtilanne sahalla on suhteellisen hyvä, kuivaamo täyskäytössä ja sahalla kolme työvuoroa. Puukauppa on käynyt aika hyvin, ja kesähakkuista käydään koko ajan kauppaa.

Sahojen tulokset ovat olleet tappiollisia tai korkeintaan siedettäviä. Puusta maksetaan korkeita hintoja, mutta sahatavaran hinnankorotuksia eurooppalaiset ostajat eivät vielä ole purematta nielleet.

Sahojen investoinnit ovat olleet vähissä. Hallituksen budjettiriihen veropäätökset vaikuttavat vasta, kun tulosta alkaa kertyä. Moni odottaa, milloin aurinko paistaa “risupakettiin”.

Raunion Saha uudistaa sahatavaran lajittelu- ja paketointilaitoksen kesällä 2013. Sahan tuotantoprosessin loppupäässä sijaitsevaan laitokseen hankitaan viivakameratekniikkaan perustuva automaattinen sahatavaran lajittelujärjestelmä sekä pituuskatkaisulaitteisto.

Samalla lajittelulaitoksen kapasiteettia nostetaan tuntuvasti. Investoinnin kokonaismäärä on noin kaksi miljoonaa euroa. Hankittavat laitteet ovat pääosin kotimaassa valmistettuja.

IMG_20130405_042020

Lähetä kommentti