maanantaina, toukokuuta 13, 2013

Enerec CHP-laitos Posiolle

Enerec > suomeksi > Uutiset > Uutinen

ORC (Organic Rankine Cycle) – prosessi perustuu turbiinin orgaaniseen kiertoaineeseen, joka tässä tapauksessa on silikoniöljy. Prosessin rakennussuhde eli sähköntuotannon ja lämmöntuotannon välinen suhde on hyvä ja sähköntuotannon hyötysuhde pysyy hyvänä myös osakuormilla. ORC-prosessi sopii erinomaisesti myös teholtaan pienempiin laitoksiin. Biokattila yhdistettynä termoöljyn välityksellä ORC-prosessiin tarjoaa käyttäjälleen mm. seuraavia hyötyjä:
  • helppo käyttöönotto: ORC-yksikkö toimitetaan valmiina kokonaisuutena
  • pitkä käyttöikä: matalat paineet ja pyörimisnopeudet
  • helppo käyttää: jaksottainen valvonta, käytönvalvojan vaatimukset kohtuulliset
  • pienet käyttökustannukset: ei vedenkäsittelyä, ei eroosiota
  • hyvä hyötysuhde: silikoniöljyn alhainen höyrystymislämpö
  • nopeasäätöinen: nopea käynnistys, automaatio ohjaa sähköntuotantoa tarvittavan kaukolämpötehon funktiona.
Voimalaitoksen toimittajaksi on valittu itävaltalainen Polytechnik, joka työllistää tuotantolaitoksillaan Euroopassa n. 450 henkilöä. Yhtiö on toimittanut yli 2.500 biolaitosta ja n. 30 biopolttoaineella toimivaa ORC-laitosta. Tehtaan tilauskanta on hyvä, sillä on tällä hetkellä n. 20 laitosta eri toimitusvaiheissa. Polytechnikin käyttämän ORC-yksikön valmistaja on Turboden (A Pratt&Whitney Company), joka on biokattilasovelluksissa Euroopan markkinajohtaja.

Polytechnik on toiminut Suomessa vuodesta 2010 ja se on jo toimittanut puuhakkeella toimivan kuumavesikattilalaitoksen kaukolämmöntuotantoon (Hämeenkoski, 2011) sekä hakkeella ja palaturpeella toimivan höyrykattilalaitoksen kaukolämmön ja prosessihöyryn tuotantoon (Lappajärvi, 2012). Polytechnikin suomenkieliset projektipalvelut sekä huolto- ja varaosapalvelut toimittaa lahtelaisen Penope Oy:n energialiiketoimintayksikkö Enerec.
Lähetä kommentti