keskiviikkona, toukokuuta 29, 2013

Kaivosalan imago on kolhiintunut

Jokainen suomalainen tuntee Talvivaaran, tietää siitä jotain, mutta onko etelän metian kautta muotoutunut mielipide kohdallaan? Vastaako lööppien ja journalismin tuottama mielikuva Suomen suurimmasta ympäristökatastrofista todellisuutta? Pitääkö yrityksen ja viranomaisten kautta tuleva suodatettu tieto paikkansa? Miten paljon tässä on kyse “kriisinhallinnasta” ja Stop Talvivaara tiedotussodasta? Mene ja tiedä. Kaivos jatkaa toimintaansa. Uusimpien tietojen mukaan Talvivaaran varoaltaissa on 20 miljoonaa kuutiota “ylimääräistä”, jonka puhdistamiseen ei ymmärrykseni mukaan ole keinoja, eikä kapasiteettia.

stoptalvi

Osallistuin 16..5.2013 Kajaanissa Kaivosalan seminaariin. Tilaisuudessa arvioitiin, että kaivosalan tutkinto avaa työmarkkinoiden portit takuuvarmasti.

Ongelmaksi koettiin kaivosalan rapistunut imago. Yksi syyllisistä on näillä leveysasteilla Talvivaara Oy, joka vuotaa, haisee ja järkyttää paikallisasukkaita. Siitä on tullut kaivosalan pelote ja ennakkotapaus. Talous on rapakunnossa, kaivos on veloissaan korviaan myöden. Putsarit eivät toimi ja patoaltaitten allastekniikkaan luottavat korkeintaan valvovan viranomaisen “korruptoituneet” toimijat.

Ei näytä hyvältä!

Ongelmia on myös muualla. Northland Mining Kaunisvaarassa on konkurssin partaalla. Rahat ovat loppuneet ja yrityksen rahoitusjohtajat, juristit ja pääomistajat etsivät ulospääsyä kriisistä. Suomalaiset laite- ja laitostoiminnat odottavat saataviaan. Metso ei ole saanut rahojaan rikastamon rakentamisesta ja Tervolassa toimiva Paakkila Conveyers hakee YLE-tietojen mukaan yrityssaneerausta.

Suurella innolla käynnistyneet projektit ovat edenneet “valtaisasta innostuksesta”  - “syyllisten etsintään”. Kaivosteollisuuden nopean nousun ennustajat joutuvat reivaamaan purjeita. Realistinen uudelleenarviointi lienee paikallaan. Matka kannattavaan ja ympäristöä kohtuullisesti kohtelevaan huomiseen on pidentynyt merkittävästi.

Lähetä kommentti