tiistaina, kesäkuuta 04, 2013

Nimellisteho johtaa harhaan kesämökin uusiutuvasta energiasta haaveilevaa

Nimellisteho kertoo, miten paljon tuuli- tai aurinkovoimala tuottaa energiaa parhaissa olosuhteissa, auringonpaisteessa tai kovassa tuulessa juuri oikeaan kulmaan säädettynä.

20130411_105605

Todellisuudessa aurinkoa ja tuulta on tarjolla rajoitetusti, eivätkä asennusmahdollisuudet ole aina laitteille parhaat mahdolliset. Sisämaassa tuulijärjestelmästä saa ehkä käyttöönsä vuositasolla vain noin kymmenen prosenttia nimellistehosta.

Tuuli- ja aurinkojärjestelmät ovat varmatoimisia ja helpohkoja huoltaa, mutta energiantuotantokykyynsä nähden edelleen verrattain kalliita ja takaisinmaksuajat venyvät pitkiksi.

Aurinko- ja tuulienergiajärjestelmillä on mahdollista tuottaa suuriakin energiamääriä, mutta järjestelmät muuttuvat silloin massiivisiksi ja huomattavan kalliiksi, helposti yi 10 000 euron hintaisiksi.

Pienehkön aurinkosähköjärjestelmän rakentamiskustannukset ovat 3 000 – 5 000 euroa. Tällaisella järjestelmällä mökkeilijä säästää verkkosähköä rahassa mitattuna vain muutamia satasia vuodessa. Silloinkin suurin osa säästöstä koostuu sähköliittymän perusmaksujen poisjäännistä.

Merkittävämpää rahan säästöä voi tulla aurinkolämpöjärjestelmällä, joka soveltuu hyvin käyttöveden lämmittämiseen. Sen hyötysuhde verrattuna järjestelmän hankintahintaan on paljon parempi kuin sähkön tuotannossa.

Lähde: www.kymenlaaksonsahko.fi

Hyödyllisiä linkkejä:

Lähetä kommentti