torstaina, syyskuuta 05, 2013

Suomi elää edelleen metsästä

Astelen autotallista Jyväskylän Messukeskukseen. "Suomi elää edelleen metsästä", arvioi torstaina 5.9.2013 Jyväskylässä ilmestyvä Keskisuomalainen. Miksei? Olen yhä samaa mieltä, vaikka uskoni on välillä horjunut.

Nokian kännykkäbisnes voidaan siirtää Yhdysvaltoihin, sellu- ja paperitehtaita on roudattu Etelä-Amerikkaan ja Aasiaan. Sahateollisuus on pienimuotoisempaa ja nojaa paikallisuuteen.

Hyvin hoidettuna siinä on kakkosnelosen kokoinen markkinarako. Muutakin on tehtävä, mutta rakentamisen elpyminen vetää vähitellen sahat irti surkeuden suosta. Puurakentamisen yleistyminen lisää puun käyttöä merkittävästi.

Bioenergia sopii pientaajamiin, joiden läheisyydessä on harvennettavia metsiä ja toimivia sahoja.

Telkkari tietää, että taantuma on Suomessa virallisesti päättynyt. Merkkejä tästä näkyy myös sahateollisuudessa. Sahat pyörivät korkealla käyttöasteella, mutta alan kannattavuuteen on pakko keksiä parannuksia.

Ongelmana on tukin hinta, hankintaa heikentävä metsänomistuksen pirstaleisuus, myyntihintojen joustamattomuus ja sivutuotteista saatava vaatimaton hinta.

Silti Jyväskylässä tuotteita, prosesseja ja ratkaisuja tarjoavat yritykset suhtautuvat luottavaisemmin tulevaisuuteen.
  • 200 yrityksen tuotteet ja palvelut
  • 100 osastoa
Lähitulevaisuudessa metsäteollisuuden kantavia voimia ovat pakkausmateriaalit, hygieniatuotteet, sekä puurakentaminen ja sisustus.


Kuva: Helge V. Keitel, KK-Net, Jyväskylä, Finland (2013)Lähetä kommentti