tiistaina, marraskuuta 26, 2013

Kaasua

Suomi kamppailee naapurinsa Viron kanssa kaasuterminaalista. Mahdollisuus tuoda nesteytettyä maakaasua maailmanmarkkinoilta ja siten vaikuttaa ostettavan kaasun hintaan on houkutteleva. Pohjoisen kehityksen kannalta asia on tärkeä.

Samoin Itämeren suojelu edistyy paremmin jos saamme laivaliikenteen toimimaan nesteytetyllä kaasulla saastuttavamman öljyn sijaan. Eurooppa kärsii vanhoista sopimuksistaan joissa ostettavan kaasun hinta on sidottu öljyn hintaan.

Öljyn hinnan nousu on nostanut Euroopan kaasun hintaa jo sietämättömälle tasolle. Tämä on aiheuttanut jopa uusienkin maakaasukombien seisautuksia joka maalaisjärjellä ajateltuna ei näytä järkevältä. Muualla on maakaasun hinta eriytynyt öljystä.

Euroopassakin se eritytyy mutta vasta kun ostaja ja myyjä myöntävät yhdessä tämän tosiasian. Liuskekaasu luo uusia mahdollisuuksia edullisen kaasun tuotannolle Euroopassa.

Matala kaasun hinta maailmalla johtuu USAn liuskekaasutulvasta. On opittu säröttämään huokoista kiveä ja vapauttamaan siihen varastoitunut kaasu.

Euroopassakin pitäisi olla mahdollisuus vastaavaan tuotantoon. Kaikkeen uuteen liittyy vastustusta ja ennakkoluuloja. Euroopan maista ainoastaan Puola näyttää vakavasti etenevän asiassa.

http://www.tekniikanedistamissaatio.fi/blogi/

Ei kommentteja: