maanantaina, marraskuuta 18, 2013

Raaka-ainetuotanto korostunut Suomen Kiinan-viennissä | Taloussanomat

Sellu- ja sahateollisuudesta kantautuu elpymisen merkkejä. Pohjois-Suomessa puukauppaa on käyty vilkkaasti. Kainuun suurimmat sahat Kuhmossa ja Kajaanissa ovat paahtaneet lankkua ja lautaa korkealla käyttöasteella. Täälläkin osapuolet ovat tyytyväisiä puukaupan vilkkaudesta.

Kouvolan seudulla edistetään puurakentamista. Tutkimuslaitokset etsivät keinoja puurakentamisen kilpailukyvyn parantamiseksi. Suomi elää metsästä, maakunnissa huomio kääntyy kaivannaisteollisuudesta biomassan, sellun ja sahatavaran hyödyntämiseen.

Kemijärven liimapuutehdasta herätellään henkiin Keitele Groupin toimesta. Sahojemme kannattavuuden parantamista edistävät myös biodiesel ja -etanoli-hankkeet.

Bioenergian lisääminenkin on poukkoilevasta poliittisesta tahtotilasta huolimatta loivassa etukenossa.

Sellu ja sahatavara käyvät kaupaksi

Nahkojen lisäksi sahapuun, sellun ja puumassojen vienti Kiinaan on noussut viisi viime vuotta. Sahapuun vienti Kiinaan kasvoi lähes 80 prosenttia (tammi–elokuussa 20092013). 

Kiinassa on tarpeeseen nähden liian vähän sellutuotantoa. Se lienee kasvava ala. Kiina näyttää imevän jopa EU:n jätepaperivarastot, jos säännökset muuttuvat viennin sallivaksi, tulliylitarkastaja Matti Heiniemi sanoo.
Energiasektorilla tilanne on hankalampi.

Vaihtoehtoinen energiantuotanto on kasvanut Kiinassa räjähdysmäisesti, ja ylikapasiteettia on sekä tuuli- että aurinkovoimapuolella, Kiina-tutkija Matti Nojonen sanoo.

Vihreän teknologian sektorilla on selkeästi suomalaisella tietotaidolla kysyntää, mutta ongelma on Kiinan valtava mittaluokka pienille suomalaisyrityksille, hän muistuttaa.

Nojosen mukaan Suomen tavoite profiloitua vihreän talouden pioneeriksi, sekä Kiinassa että globaalisti, on vaikea saavuttaa.

Tämän vuoksi kotiläksyjä ja vientiponnisteluja on tehtävä vieläkin enemmän.

Suomi elää metsästä: 300 000 suomalaista saa edelleen leipänsä metsäteollisuuden tuotteiden ja palvelujen myynnistä.


Raaka-ainetuotanto korostunut Suomen Kiinan-viennissä | Taloussanomat


Ei kommentteja: