keskiviikkona, syyskuuta 17, 2014

Vantaan jätevoimala

Ruostunut pyöränrunko ja kapisen näköinen patteri ovat selvinneet Vantaan uuden jätevoimalan polttouunista hädin tuskin tunnistettavassa muodossa.

Mitään hyötyä niistä ei jätevoimalalle ole ollut, mutta polttokuonan joukosta ne pystytään sentään erottelemaan pois.

"Me tietysti toivomme, että ihmiset lajittelisivat jätteensä tarkemmin", hymähtää Vantaan Energian projektinjohtaja Kalle Patomeri.

Taannoin kuorman mukana saapunut teräsamme jumitti polttokattilan kuljettimet. Jätevoimalan työntekijät tekivät tunnin verran töitä, että saivat ammeen pois.

Keskiviikkona vihittävän jätevoimalan mittasuhteet ovat niin valtavat, että yksi amme näyttäisi hyttyseltä sen jätebunkkerissa.

Bunkkeri vastaa kooltaan uimakisojen allasta. Sen pituus on 55 ja leveys 25 metriä.

Koska syvyyttäkin on 35 metriä, siellä pystyttäisiin säilömään 1,5 miljoonan asukkaan tuottamat sekajätekuormat kymmenen päivän ajalta.

Siihen ei ole tarvetta, koska voimalassa jäte palaa vuoden jokaisena päivänä. Kaksi kattilaa polttavat 400 kuutiota jätettä sekunnissa, eli yhden omakotitalon tilavuus muuttuu energiaksi joka viides sekunti.

Voimala ottaa päivittäin vastaan 100–150 jätekuormaa alueelta, joka ulottuu Hangosta Porvooseen ja Helsingistä Nurmijärvelle.

http://www.hs.fi/kaupunki/Vantaan+uudessa+j%C3%A4tevoimalassa+j%C3%A4te+palaa+jo+tauotta/a1410843883575

Lähetä kommentti