tiistaina, lokakuuta 16, 2007

Tekniikka&Talous: Huono ekoleima voi kaataa hyvänkin hankkeen

Tekniikka&Talous: Huono ekoleima voi kaataa hyvänkin hankkeen: "Neste Oil on joutunut Ruotsissa ekoleimalla lyömisen uhriksi, sillä sikäläinen jakeluyhtiö OKQ8 vähintäänkin siirtää biodieselillä seostetun dieselin myynnin aloittamista.

Neste Oil on aloittanut tuotannon palmuöljyn pohjalta, joka on halvimpia ja parhaimpia biodieselin lähtöaineita. Biodieselin valmistus trooppisilla alueilla viljeltävästä palmuöljystä on noussut kovan ympäristökritiikin kohteeksi.

Neste Oil tuo palmuöljyä Malesiasta. Kovaa kritiikkiä palmuöljyn viljely on saanut lähinnä Indonesiassa. Silti Ruotsalaisyhtiö päätti toimia välttääkseen leimautumasta ympäristörosvoksi. Ruotsissa ympäristöön liittyvissä imagoasioissa ollaan herkempiä kuin monissa muissa, ehkä jopa herkimpiä koko maailmassa.

Neste Oilin prosessi pystyy käyttämään kotimaisia kasviöljyjä ja eläinrasvoja sekä puupohjaisista materiaaleista valmistettua biodieselin raaka-ainetta. Ruotsissa saatu huono ekoleima voi huonossa tapauksessa leijua yhtiön yllä pitkään, oli se ansaittu tai ei.

Suomessa ollaan näissä asioissa jonkin verran käytännöllisempiä, mutta Ruotsin esimerkki voi saada seuraajia."
Lähetä kommentti