Cleantech

Puhdas teknologia nähdään tämän vuosisadan kovimpana kasvumarkkinana. Suuri osa Suomen puhtaan teknologian liikevaihdosta tulee energiatehokkuudesta, jonne syntyy runsaasti uusia työpaikkoja.

Suomessa cleantechin parissa työskentelee jo kymmeniä tuhansia ihmisiä, ja kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja syntyy lähivuosina.

Uusiutuva energia, liikenne, materiaalit ja älykkäät sähköverkot vaativat korkeatasoista osaamista, jota Suomessa jo on.

Unohtaa ei kannata vettä, sillä suomalaista vesitehokkuuden, puhdistuksen ja käsittelyn osaamista tarvitaan eri puolilla maailmaa.

MUUTOS

Cleantech-työpaikkojen luominen vaatii rohkeutta aloittaa muutos. Saksa on hyvä esimerkki siitä, miten päättäväisyydellä voidaan luoda valtavasti uusia työpaikkoja.

Amerikkalainen taloustieteilijä Jeremy Rifkin on arvioinut, että Saksa on pystynyt luomaan muutamassa vuodessa  250 000 työpaikkaa uusiutuvaan energiaan.

Työpaikkoja syntyy erityisesti yrityksiin, joilla on puhdasta teknologiaa ymmärtävää erityisosaamista.

LAINSÄÄDÄNTÖ

Cleantech-yritysten mahdollisuuksia tukevat myös lainsäädännön tuomat velvoitteet, energian saannin turvaaminen ja kulutuskäyttäytymisen muutokset.

OSAAMINEN

Cleantechin osalta Suomi kaipaa lisää kansainvälistä projekti-, rahoitus- ja markkinointiosaamista.

Suomessa on tietotaitoa suurien ongelmien ratkaisemiseen, mutta tarvitsemme innovatiivisia keinoja siihen, miten paketoimme osaamisemme niin, että siitä saadaan kaikki arvo irti.

Ei kommentteja: