Kaivos

Keskustelua Talvivaaran kasaliuotuksesta 

Suomen hallitus harkitsee lehtitietojen mukaan tukipakettia Talvivaaran kaivokselle. Yhtenä perusteena olisi, ettei malmien liuotusta kasoista ”voi keskeyttää vuosiin”. Tämä vaikuttaa oudolta, sillä Talvivaaralla on ollut jatkuvia vaikeuksia estää liuotusprosessin keskeytyminen tai hidastuminen. Kasa hiljenee itsestään, jos liuotukseen ei syötetä happoa ja happea.

Helsingin Sanomat nosti viime viikolla esiin Talvivaaran pelastussuunnitelman, johon me kaikki suomalaiset veronmaksajat osallistuisimme, sillä varat tulisivat valtiolta. Yhtiön rahat eivät riitä toiminnan pyörittämiseen ja vielä vähemmän velkojen uusimiseen.
Saman lehden tuoreimman uutisen mukaan Talvivaaran liuotusta ei voida ”keskeyttää muun muassa päästöjen hallinnan takia… [Talouspoliittisen ministerivaliokunnan] ministereille kerrottiin, että tuotantoa on jatkettava tämänhetkisen tiedon perusteella ainakin neljä vuotta.”
Väite tuotannon jatkamisesta päästöjen hallinnan takia kuulostaa oudolta, jos puhe on toiminnan täydestä mittakaavasta. Talvivaaralla on ollut vaikeuksia pikemminkin kasaliuotuksen käynnissä pitämisessä kuin sen pysäyttämisessä. Kasan toiminta vaatii kastelua kiertoliuoksella, johon lisätään rikkihappoa. 

Jos rikkihappoa ei lisätä, liukeneminen vähenee nopeasti, sillä siinä ahkeroivat bakteerit viihtyvät vain happamissa oloissa. Varsinkin kasan alkuvaiheessa happoa tarvitaan paljon. Tarvitaan myös ilmaa, jota kymmenet pumput koko ajan työntävät kasoihin. 

Jos ilmastukseen tulee ongelmia, liuotus lähes pysähtyy tai voi jopa kääntyä metallisen sitoutumiseen takaisin kasaan, kuten kävi ykköskasassa vuonna 2010.

Kaivoksia lähipiirissäni
  1. Talvivaara
  2. Sotkamo Silver
  3. Mondo Minerals
Suomalaista kaivosteknologiaa
  1. Outotec
  2. Metso
  3. Normet
Ruotsalaista kaivosteknologiaa
  1. Sandvik

Norja

Kanada

Australia

Afrikka

Etelä-Amerikka

Venäjä

Ei kommentteja: