torstaina, marraskuuta 15, 2007

Vanhanen jyrisi puutulleista tänään

Pääministeri Matti Vanhanen jyrisi puutulleista tänään. Katsotaan, onko puheilla merkitystä?

Vladimir Putinin Puut ja 20 000 työpaikkaa

Pääministerit keskustelevat puutulleista 29.5.2007 Suomessa. Odotimme mielenkiinnolla uutisia neuvonpidosta. Venäjä pakottaa toimillaan länsimaiset yritykset siirtymään puunjalostajiksi Venäjälle, kun tuontipuun hintaa nostetaan riittävästi.

Heinäkuun 2007 alusta tulee voimaan ensimmäinen korotus. Nyt tulli on 4 euroa kuutiolta. Vuoteen 2009 mennessä tullin pitäisi kohota 50 euroon, mikä merkitsee puuntuonnin loppumista Venäjältä Suomeen.

Suomen teollisuuden puuhuollosta 20 % perustuu venäläiseen tuontipuuhun. Sulkutulli on järisyttävä muutos itäsuomalaiselle teollisuudelle ja siinä voi hävitä 20 000 työpaikkaa.

Volyymin kasvattamiseen ei ole maassamme investoitu pitkään aikaan. Päinvastoin, näköpiirissä on sellutuotantomme uruguaylaistuminen. Bornian miljoonan tonnin sellutehdas on käynnistynyt, UPM ja M-Real rahtaa sellua Uruguaysta eurooppalaisille paperitehtaille.

Paperikoneet viedään Kiinaan. Ehkä jokunen siirtyy Venäjälle. Havupuusellua valmistetaan ilmeisesti 10 vuoden kuluttua useammassa uudessa tehtaassa Venäjän puolella.

Saimaan kanavan kannattavuus on puukuljetusten varassa. Jos ne loppuvat, kanavan ylläpito käy valtiolle entistä kalliimmaksi, todetaan Taloussanomissa. Toisaalta suomalaisilla ei ole sopimusta Saimaan kanavankaan jatkumisesta.

Venäläiset eivät ole olleet innostuneita sopimuksen jatkamisesta. Kaakkois-Suomen metsäkeskittymän siirtäminen rajan toiselle puolelle saattaa olla osa suurempaa strategiaa. Tiedä häntä, mutta voimmehan spekuloida.

Ehkä venäläiset ovat strategiakokouksissa aikoja sitten päätyneet sellaiseen malliin, että pannaan puuhana kiinne, suljetaan kanavaliikenne ja vähitellen teollisuutemme tunnustaa tosiasiat ja investoinnit Venäjällä käynnistyvät. Ruukki Group on jo riisunut verkkarinsa.

HESARI KIRJOITTAA ASIASTA NÄIN

Venäjä ottaa käyttöön raakapuutullit. Tämä on varmaa, Venäjän pääministeri silloinen Mihail Fradkov vakuutti Helsingissä.

Venäjä on halukas jalostamaan puunjalostustuotteitaan itse. Suomalaisia metsäjäteiltä toivotaan sijoituksia Venäjälle. Muistan kuulleeni, että Stora Enso kaavailee 1,5 miljardin euron investointia.

Helge: Kuka ostaa muutaman hyväkuntoisen sellutehtaan rajan pinnasta? Myynti-innostus alkaa sahoilta, kaupanpäälle muutama vaneritehdas, mutta tarjolla on hyväkuntoisia koneita Kaukopäältä ja Uimaharjulta. Vaihtoehtona on, että suomalaiset asvalttimetsänomistajat myyvät kalikoita kohtuuhinnalle sahoille ja tikunkeittäjille. Löytyykö metsistämme 20 miljoonaa lisäkuutiota? Nähtäväksi jää.

FRADKOV JA VANHANEN

Suomessa vierailulla olevan Fradkovin mukaan Venäjä on valmis tutkimaan puunjalostusalan teknisten tuotteiden tuontitullien alentamista ja investointien helpottamista.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) sanoi toivovansa Venäjältä ratkaisua, jolla ei ole kielteisiä vaikutuksia Suomen teollisuudelle.

Tämän tarinan kierrätysversiota tarkasteltaessa tiedämme, että Summa ja Kemijärvi suljetaan, Lielahden sellutehdas lopetetaan ja Kemijärven sellutehdas pannaan pakettiin.

Helge: Teknisten tuotteiden tuontitullien alentamainen… Voisiko tuo tarkoittaa haketusta rajan toisella puolella? Tähän asti on puhuttu raakapuun sulkitulleista. Sellu on tietenkin tekninen tuote ja silloin toiselle puolelle on vietävä haketuslinjan lisäksi sellukattiloita, joten tätäkain vieraamme tarkoitti.

Pääministerit Mihail Fradkov ja Matti Vanhanen tapasivat Helsingissä toukokuun 2007 viimeisellä viikolla. Hesarin nettisivuilla julkaistussa kuvassa on kaksi iloista miestä. Asiat ovat kunnossa, ilmeet sen kertovat.

Metsäfirmojen pomojen ilmeet ovat olleet synkkääkin synkempiä. Stora Enso möi Amerikan tehtaansa.

MITÄ ENSON HERRAT SUUNNITTELEVAT?

If America’s corn continues to become ethanol, we’ll pay for it at the grocery store, and other places as well. With 113 ethanol plants operating and another 78 under construction or in the planning process, that prediction could come true.

Jos suomalaiset oikein innostuvat biodieselistä nousee puupula toiseen potenssiin. Puuta ehkä riittää, mutta raaka-aineen hinta nousee. Pahimmoilleen tämä johtaa siihen, että Biodieselistä tulee väliaikainen vouhotus, josta luovutaan, sikäli mikäli öljyn hinta lähtee jossain vaiheessa laskuun alle 55 dollaria barrelilta.

Herranen aika, nyt öljy maksaa melkein kaksinverroin enemmän...100 dollaria tynnyriltä menee rikki tällä viikolla?

Mutta jos USA tai Israel höökii Iranin atomirikastamon kimppuun, edessä on aika, jolloin tikusta kannattaa jalostaa muutakin. Silloin kuvaan astuvat biojalostamot ja biopohjainen talous.

Ei kommentteja: