sunnuntaina, joulukuuta 02, 2007

Ekorakentaminen ja nollaenergiatalot kiinnostavat

- Voisiko joku kertoa, missä Suomessa saisi käydä katsomassa nollaenergiataloa? kyselee ulkomaalainen Suomi 24 keskustelussa.

- Kävin jollakin asuntomessuilla, enkä ole sellaista nähnyt, enkä edes huimia energiatalousratkaisuja, joten olen todella kiinnostunut, missä ollaan menossa Suomessa tässä asiassa, sama henkilö jatkaa.

- Sitten kerron, missä kehitysvaiheessa ollaan tässä suhteessa muualla, hän vakuuttaa.

Nollaenergiatalo ei välttämättä tarvitse ulkopuolista energia lainkaan tai hyvin vähän, oletetaan.

Ulkomaalainen kertoo tapauksista joissa 0-energiatalo Keski-Euroopan olosuhteissa kustantaa vain 200 euroa vuodessa.

Mielenkiintoista!

Suomessa kustannukset ovat toki suuremmat: ilmasto ei ole vielä hylännyt meitä.

Keski-Euroopasta löytyy taloja, jotka myyvät aurinkopaneeleista syntyvän ylimääräisen sähkön takaisin verkkoon ja saavat siitä hyvän hinnan, tukiaisilla tietenkin.


Ilman tukea aurinkoenergiasähköä ei voi myydä voitolla valtakunnan verkkoon.

Jos tilanne olisi toinen, silloin valtakuntamme pyörisi täysillä aurinkopaneelien varassa ja puheet uusista ydinvoimaloista joutaisivat roskikseen.


Kuvittelisin, että päiväntasaajanseudulla tuollainen talo on paljon helpompi toteuttaa kuin kylmässä pohjolassa.

Tontille nouseva nollaenergiatalo ei synny itsestään, eikä ilman energian kulutusta. Ekologista jalanjälki levenee levenemistään rakentamisen eri tuotantovaiheissa.

Enerigan kuulutus voi ehkä lähennellä nollaa rakentamisen jälkeen. Mutta, talon tekeminen kuluttaa energiaa, kun metsässä moottorisaha pärisi puita kaadettaessa, rekka poltti dieseliä tukkikuormaa sahalle viedessään, saha syö puun lisäksi sähköä laudoiksi halkoessaan, auto polttaa bensaa lautoja sahalta hakiessaan ja sirkkeli nielee sähköä lautoja katkottaessa. Maalitehdas ja kattohuopavalmistaja käyttivät energiaa myös tuotteita tehdessään.

- Mutta valmiina nollaenergiatalo ei vie energiaa lainkaan, eihän? Lämpötila ei ole koskaan alempi kuin ulkona, viihtyvyys on vain pukeutumiskysymys, eräs kommentaattori vitsailee.

- Jostain syystä vitsailijan perhe haluaa kuitenkin edesauttaa ilmaston lämpenemistä ja majailee vanhemmassa talossa, jossa takkatuli roihuaa ja sähköpatterit tuovat lämpöä talvipakkasen paukkuessa.

Tämä puolileikillinen keskustelu osoittaa, että nollaenergiataloista käytävä keskustelu ja määrittely on vasta aluillaan. Idea kuulostaa hyvältä, mutta konseptin nykyrakenteessa on vetoa ovista ja ikkunoista.

Lähetä kommentti