perjantaina, toukokuuta 02, 2008

Suomalaisen puuhuollon haasteet

Ei puuta, ei ruokaa, kämpät sikahalpoja

Vappupuheista sai sen kuvan, että Heinäluoma ei aio lähteä Natoon. Eero ilmoittautui nostoväkeen.

Anne Brunila kerto selvin sanoin, että kohta päätetään 10 x Kemijärven sellutehtaan lopettamisesta, jos kotimaista puun tuotantoa ei saada hilattua viime vuoden 58 miljoonasta kuutiosta 70 miljoonaan.

1.1.2009 Venäjältä ei enää tule tikun tikkua... Suomen metsäteollisuus on kohta myös ihan “energiassa”, kun vähistä haloista pitää tuottaa entistä enemmän “uusiutuvaa energiaa”.

Puutullien vaikutuksesta metsäteollisuudessa on puhuttu 25 000 työpaikan vähenemisestä. Jos tuo määrä puoliintuu, silloin kyseessä on edelleen 12 500 työpaikkaa. Itä-Suomen kunnissa kansalaisten, palkollisten ja kunnan- ja kaupunginjohtajien puntit tutisevat.

Ulkomailla mellakoitiin Vapun aikana kallistuvasta ruoasta. Amerikkalaisilla ei ole kohta varaa pistäytyä tankilla. Kulutusintoa nostetaan ylimääräisillä veronpalautuksilla. Turkissa vappumarssit kiellettiin; vastaanpanijoille kaasua naamariin.

USA:ssa senaattori John McCain ehdotti polttoaineveron alentamista. Toivottavasti hän tarkoitti Suomea, koska Amerikassa ei ole mistä höylätä, koska polttoaineveron osuus on mitätön.

“Melkein republikaani” Hillary Clinton säesti McCainia toteamalla, että “hyvä idea”. Barack Obaman mielestä energiaverosta kertyviä varoja tarvitaan siltojen ja teiden rakentamiseen, että Jenkeillä olisi tulevaisuudessa edes hätäaputöitä (hän on paikallinen siltarumpupoliitikko).

Hyviäkin uutisia Amerikasta kuuluu. Talouden kasvu on pysähtynyt, mutta “laman” sijasta puhutaan “taantumasta”. Pahimmin velkaantuneille suunnitellaan satojen miljardien tukipakettia kiinteistökriisin tainnuttamiseksi. Vuoden kuluttua kuulemme, kenen taskuihin nämä “wincapitat” ohjautuivat. Köyhimmästä köyhimpien taskuissa kun on jo valmiiksi isot reiät.

Suomessa ongelmien kehitys saattaa kulkea tässä järjestyksessä:

  1. Ei puuta - useita tehtaita suljetaan
  2. Ruoka kallistuu - elämäntavat muuttuvat terveemmiksi
  3. Kämppien hinnat - kiinteistövälittäjät uskovat, että hintataso pysyy

Uskomme edelleen jääräpäisesti, että “minitaantuma” ulkoistetaan ja siirretään Ruotsin tai muualle.

Mutta mitä tekee Venäjän uusi presidentti, joka astuu valtaan tässä kuussa? Auttaako Veli Venäläinen Suomi-neitoa hädässä? Antaako Annelle armopaloja? Ja toivotan, että energian hintataso pysyy korkealla, koska samalla etunamme on, että EU:n jälkeen vetoapua saadaan viennille Idästä.

Ei kommentteja: