maanantaina, syyskuuta 27, 2010

Sotkamon Talvivaarasta pimeitä uutisia: ministerit kieltävät kaiken

maj15_2010 017

Ministeri Paula Lehtomäkeä ei ole vielä tuomittu sisäpiiritietojen väärinkäytöstä, mutta Sotkamossa Talvivaaran kaivoksen uuden energiaintensiivisen prosessin vaikutus “haisee” kesällä havaittavasti. Matkailun ja kaivostoiminnan välinen jännite kasvaa vuosi vuodelta suuremmaksi. 1900-luvulla Kainuussa kaapin paikan näytti leivän isä eli Kajaani Oy, nyt eletään uutta biotalouden ja vihreän verotuksen aikaa: avolouhosyhtiö Talvivaara Oyj on maakunnallinen ylpeys ja syrjäseutujen suunnannäyttäjä.

Kajaanilaisen Suomi-Soffa Oy:n alennusmyyntistrategia ei tuota KMS-liittymän ennakoimaa heikkojen signaalien huomisen pk-tulosta. Maakuntasarjan poliitikot liimautuvat vaistomaisesti uusiin yrityksiin - täällä ja muualla. Vanhasen tavoin harkinta-aikaa on vain kolmekymmentä sekuntia ennen nuijan lyöntiä tammipöytään. Virheitä syntyy, rapatessa roiskuu. Prinssien ja prinsessojen kultaisiin kruunuihin tulee tahroja. Paulan poliittisesta huomisesta ei ole takuita, mutta mielenkiintoista on, louhitaanko Talvivaarassa uraania lähivuosina.

Risupaketin jälkeen tarjolla on kauhakuormallinen uraanilouhosta. Tajuuks sä, tätä Suomi tarttee, jotta kahden uuden ydinlaitoksen polttoaineeksi saadaan myös kotimaista energiaa.

Lähetä kommentti