perjantaina, elokuuta 05, 2011

Luotijunalla läpi harmaan kiven

august18_2010 136Italia ja Ranska ovat sopineet luotijunayhteyden rakentamisesta Torinon ja Lyonin välille.  Projekti edellyttää 80 kilometrin mittaisen tunnelin poraamista Alppien alitse. Sitä eivät kaikki Susan laakson asukkaat purematta niele.

Susan laakson kuntaliittymän johtajan mukaan noin kolme neljännestä paikallisväestöstä vastustaa hanketta.

TAV-protestiliikkeen edustajien ja poliisien yhteenotoissa on loukkaantunut satoja. Mellakoitsijat yrittävät estää kotiseudulleen turmiollisen ja tarpeettoman hankkeen toteutumisen.

Italian parlamentista löytyy vain yksittäisiä kansanedustajia, jotka vastustavat julkisin varoin rahoitettavaa miljardihanketta. Projektin puoltajat näkevät ratahankkeessa edistyksen, joka yhdistää Italian Eurooppaan.

80 kilometrin pituisen tunnelin “poraaminen” Alppien halki maksaa Italialle vähintään 15 miljardia euroa, mutta monissa vastaavissa hankkeissa  kustannukset ovat paisuneet moninkertaisiksi.

Onko ylivelkaantuneella Italialla varaa tällaiseen? Vastustajat toivovat, että rahat käytettäisiin johonkin muuhun tarpeellisempaan. Italia on luvannut laittaa valtiontalouden alijäämänsä kuriin vuoteen 2014 mennessä, mutta ratahankkeeseen saattaa upota 5o miljardia euroa.

EU toivoo hankkeen toteutumista. Euroopan laajuisessa liikenneverkosto –ohjelmassa nähdään unta eurooppalaisesta rataverkostosta, joka ulottuu Lissabonista Ukrainan rajalle.

Vihaiset Susan laakson nuoret heittävät kapuloita rattaisiin. Megalomaaninen projekti palvelee poliittisen eliitin harhoja ja haaveita. Helsingin Sanomat 4.8.2011 artikkelin mukaan nuoret vastustajat huutavat hankkeen intohimottajille: “suksi suolle!”

Edistyksen nimissä ei tarvitse hakea kuuta taivaalta.

Lähetä kommentti