lauantaina, maaliskuuta 09, 2013

Kaivosbuumi ei jätä pohjoista rauhaan

Kiinnostavia kaivoshankkeita on kaikkialla Pohjois-Suomessa ja Ruotsissa. Ylikansalliset yritykset ovat aktivoituneet kotinurkillamme ja tuskin jättävät meidät rauhaan. Maapallolla metallien tarve kasvaa koko ajan ja kasvava kysyntä pumppaa hinnat jossain vaiheessa nykyistä korkeammalle tasolle.

Maa tärisee monessa kunnassa. Valtaajat etsivät uusi talvivaaroja. Sotkamossa seuraavana vuorossa on Sotkamo Silver. Yrityksellä on rahoitus kunnossa, mutta toiminnan aloittamisen jarruna on päätöksenteon hitaus.

Heppoisin perustein kaivosta ei avata. Kaivoksen perustaminen on kallista puuhaa. Siksi suurin osa toimijoista tulee maamme rajojen ulkopuolelta. Kaivos ei ole nykyaikainen startup-yritys, jonka voi potkaista käyntiin läppärillä makuuhuoneen nurkasta. Starttiin tarvitaan yleensä ja aina miljoonia euroja. Talvivaaraan on ymmärtääkseni investoitu miljardi.

Toiminta ei muutu kannattavaksi käden käänteessä: varhaiset osakkeenomistajat saattavat menettää rahansa monta kertaa. Kultakaivoksetkaan eivät viskele mannaa taivaalta; kaivostoiminta kaipaa maltillisia ja pitkiin odotusaikoihin tyytyviä rahoittajia. Tähtäin on laitettava 2020 – 2030. Jos maailmatalous kehittyy myönteiseen suuntaan, on mahdollista, että rahat tulevat joskus takaisin.

Jälkipolvet voivat nauttia maltillisten sijoittajien panostuksista.

Lähetä kommentti