perjantaina, maaliskuuta 22, 2013

Lämmön ja sähkön yhteistuotantoa

Lämmön ja sähkön yhteistuotanto on tänä päivänä arkea, mutta kasvuvaraa on edelleen erittäin paljon. Kolmekymmentä vuotta takaperin vaadittiin rohkeutta lähteä käyttämään puuta ja / tai turvetta kaukolämmön tuotannossa.

Sotkamossa tehdään suuria investointeja niin matkailuun kuin teollisuuteen. Vauhdin kiihtyessä kunta on keskittynyt omiin keihäänkärkiinsä ja antanut Vapon huolehtia kaukolämmöstä.

Vuokattiin on suunnitellaan mittavia matkailuinvestointeja. Alueelle nousee uusia hotelleja ja loma-asuntoja. Vuonna 2002 Sotkamon kunta ja Vapo tekivät nimittäin yhteistyösopimuksen, jossa vuokrattiin kunnan koko kaukolämpötoiminta Vapolle.

20130315_151714_1000

KUVA: Helge V. Keitel, KK-Net, Sotkamo, Finland (2013)

Lue, mitä kirjoitettiin Vapo Viestissä muutama vuosi takaperin. Nyt eletään uutta vaihetta. Vuokattiin suunnitellaan 92 000 kerrosneliömetrin rakentamista ja tämä vaatii lisää lähilämpöä.

Snowpoliksen valmistuessa todettiin: “Kasvun jatkuessa suunnitellusti tarvitaan Sotkamossa lisää lämmöntuotantokykyä. Vapo ja kunta ovat keskustelleet uuden lämpölaitoksen rakentamisesta vuonna 2010. Polttoaineena tämäkin laitos käyttäisi puuta ja turvetta.”

Tarvittiin pieni hengähdystauko. Nyt Vapo Bioheat suunnittelee uutta laitosta entisen UPM-sahan alueelle. Vuokatissa käynnistyy uuden hakelaitoksen rakentaminen 2014. Laitos tuottaa puulämpöä ja sähköä 24 / 5 MW.

Matkustamme huhtikuussa Saksaan selvittämään, millaiset toimet lisäävät bioenergian käyttöä lähilämmön tuotannossa? Haemme myös vastausta siihen, miten saamme lisää vauhtia pienten CHP-laitosten kehittämiseen?

Lähetä kommentti