lauantaina, marraskuuta 23, 2013

Datakeskukset

21.11.2013 07:40 UUTISET

Suomi alkaa olla Euroopan ja koko maailman parhaimpia paikkoja datakeskuksille, mikä näkyy Googlen, Microsoftin ja Yandexin jättihankkeissa. Suurin etu voi kuitenkin olla myös ongelma – se on sähkö, ja yksi naapurimaa.

Suomessa on viime aikoina kerrottu melkoisista datakeskushankkeista. Tämän kuun alussa Google ilmoitti suuresta laajennuksesta Haminan Summan palvelinkeskukseensa. Google sijoittaa laajennukseen 450 miljoonaa euroa. Aiempien investointien kanssa kokonaissumma nousee jo 800 miljoonaan.

Aiemmin Microsoft on kertonut rakentavansa datakeskuksen Pohjois-Suomeen, ilmeisesti Ouluun tai Kajaaniin. Yhtiö sijoittaa keskukseen vähintään noin 190 miljoonaa euroa, mutta summa saattaa nousta paljon suuremmaksikin.

Kolmas hanke on jäänyt pienemmälle huomiolle, mutta tiedossa voi olla jättimäinen datakeskus. Venäläinen hakukoneyhtiö Yandex rakentaa parhaillaan Mäntsälään suurta palvelinkeskusta.

Tietoviikko kertoi loppukesästä, että sen tietojen mukaan Yandexin palvelinkeskus olisi aluksi tehontarpeeltaan 15 megawattia, eli Suomen toiseksi suurin Googlen jälkeen (noin 30 megawattia). Yandexin lopullinen tavoite olisi Tietoviikon mukaan kuitenkin 50 megawatin jättikeskus.

http://m.tietokone.fi/artikkeli/uutiset/suomi_on_datakeskusten_luvattu_maa_yksi_pieni_ongelma

Lähetä kommentti