keskiviikkona, tammikuuta 30, 2008

Anaika Group Kemijärvellä

Anaika Group Kemijärvi

Keskiviikko, Tammikuu 30, 2008 10.20 | Helge V. Keitel | Merkinnät, Uutiset, Helge Keitel, Bioenergia, Metsäteollisuus, Teknologia

Anaika Groupin hallituksen puheenjohtajaa Jaakki Kilpeläistä haastateltiin YLE:ssä Kemijärvelle tulevan liimapalkkitehtaan rakentamisesta, paikallisesta parjauskampanjasta, kirjelmöinnistä ja Anaikan tavoitteista.

Kemijärven sellutehdas käyttää puuta 1,4 miljoonaa m3. Anaika Groupin tarve on 0,4 miljoonaa kuutiometriä. Silti kilpailevat sahat ja liimapalkkituottajat ovat ärtyneet äänekkäisiin vastatoimiin.

Paperituotanto lakkaa tänään Kymenlaakson Summan tehtaalla ja työ loppuu 450 työntekijältä. Anaika Group on luvannut palkata 2/3-osaa Kemijärven sellutehtaan lakkautuksesta (200) vapautuvasta työvoimasta eli toistasataa työntekijää.

Jaakko Kilpeläinen selosti YLE:n haastattelussa selkeästi hakkeen rahoituksen. Omarahoitusosuus on 60 %. Yritystuet ovat 30 - 35 %, mutta saman saavat muutkin pk-yritykset. Anaika Groupille ei myönnetä erityisetuja. Stora Enso on esisopimuksessa myöntänyt 7 miljoonan euron halpakorkoisen pääomalainan.

Lapin Kansan päätoimittaja Heikki Tuomi-Nikula runttasi kuitenkin asiallisessa kommentoinnissaan Anaikan aikomuksen “epävarmaksi, velkarahalla pyöriväksi toiminnaksi, joka tähtää vanhoille markkinoille”. Päätoimittajan mielestä Anaikasta ei ole “Lapin pelastajaksi”. Mutta uutta liukosellutehdasta suunnitteleva massaliike saa päätoimittajalta täyden tuen. Sitäkö ei tarvitse rakentaa velkarahalla?

Päätoimittajan Heikki Tuomi-Nikula mielestä pelissä on paljon enemmän kuin Kemijärven tehdas. Kemijärveläiset hakevat vimmatusti uutta suuntaa. Kiukun syvyyden saattaa ymmärtää, kun tarkastelee Kemijärvellä lakkautettujen yritysten listaa. Mutta miksi kritiikin pitää kohdistua tuiki tavalliseen pk-yrittäjään?

Päätoimittaja Heikki Tuomi-Nikula

- Tämä on mielenkiintoinen tämä Anaika Group
- Siitä ei tule Itä-Lapin talouden pelastajaa
- Liimapalkkituotannon markkinat ovat “tällä hetkellä” tukossa
- Anaika Group toimii pelkästään lainoilla
- Puuttuu varmuus ja vakaus joka tarvitaan
- Uuteen toimintaan tämä ei avaa
- Tullaan vanhoille markkinoille pelkästään sellutehtaan jälkihoitajaksi

Kemijärvi on kokenut rajuja pettymyksiä. Kerta toisensa jälkeen on tullut huonoja ja vielä huonompia uutisia:

  1. Suomutunturin matkailupalveluihin on pitkän suvantovaiheen jälkeen vihdoin saatu vauhtia
  2. Vuotos on jälleen nostettu otsikoihin, epävarmuus altaan rakentamisesta jatkuu
  3. Urheiluvaatteita valmistanut Torstai lopetti toimintansa
  4. Salcomp siirtyi Kiinaan
  5. Soklin kaivoshanke on yhä jäissä

Massaliike on irtisanoutunut kolmen sivun “häväistyskirjelmästä”, jota on kierrätetty Kemijärvellä. Kirjeen arvioidaan lähteneen liikkeelle mekaanisen puunjalostuksen sisäpiiristä ja sisältää Jaakko Kilpeläisen mukaan Anaika Groupiin omistajiin kohdistuvaa kritiikkiä ja väärää tietoa.

Anaika Group ei ole vielä heittänyt pyyhettä kehään. Helmikuun 2008 aikana yritys selvittää työvoiman tarjonnan, haastattelee sellutehtaan työntekijöitä ja hakee tarvittaessa lisävoimaa tehtaan portin ulkopuolelta.

Toinen kriittinen tekijä on “raakapuun saanti”, koska ilman puuta liimapalkkeja ei synny. On arvioitu, että alueelta irtoaisi nykyisten vuotuisten hakkuiden lisäksi 2,5 miljoonaa kiintokuutiota, joten “puupulaa ei pitäisi olla”.

Eihän sitä liukoselluakaan voi lumesta valmistaa, joten puusta ei ole kyse!

Lapin Kansa kirjoittaa tänään:

  • Tehtaalaiset kiistävät mollanneensa Anaikaa
  • Kemijärven tehdas: Stora Enso vaatii lopettamaan Anaikan mustamaalaamisen

Toimitus Lapin Kansa on poliittisesti sitoutumaton maakunnallinen sanomalehti, joka on ollut osa lappilaisten elämää jo 77 vuotta. Lehden päälevikkialue peittää koko Lapin läänin.Lapin Kansan vuoden 2007 tarkastettu keskilevikki on 34 658 kappaletta. Viimeisimmän lukijatutkimuksen mukaan lehdellä on 88 000 lukijaa (KMT06).

Pekka Rytkönen

Kemijärven sellutehtaan puolesta kampanjoiva väki kiistää Stora Enson johdon väitteet, joiden mukaan Kemijärvellä on ruvettu tarpeettomasti mollaamaan Anaika Groupin toimintaa.Massaliikeen edustajien mielestä on kuitenkin perusteltua kysyä, millainen yritys Anaika Group lopulta on? Pystyykö se korvaamaan työpaikkoja, jotka sellutehtaan loppumisen myötä uhataan menettää. Taustatukea Massaliike saa ammattiyhdistysliikkeeltä.

- Se ei ole herjausta, jos Kemijärvellä esitetään epäilyksiä, kuinka pysyvää liimapalkkituotanto olisi. Ihmisillä on asiasta aito huoli, Paperirilliton puheenjohtaja Jouko Ahonen toteaa.

Ahonen muistuttaa, että liimapalkkien tuotannossa on maailmalla ylikapasiteettia. Hänen mukaansa kannattaa pohtia, lähteekö yhtiö Kemijärveltä samalla tavalla kuin Salcomp sen jälkeen, kun valtion maksamat tuet on käytetty.

Kemijärven tehtaan johtajan Tapio Ylikankaan mukaan taustalla on tehtaalla viikonvaihteessa levitetty ”häväistyskirje”. Kirjeessä esitettiin Anaika Groupista perättömiä väitteitä.

Massaliikkeen puheenjohtaja Heikki Nivala sanoo, että yhtiön edustajat ylireagoivat kirjeeseen.

Kemijärvi Sijoituskohteena?

Tiistai, Tammikuu 29, 2008 13.34 | Helge V. Keitel | Merkinnät, Työelämä, Uutiset, Metsäteollisuus

Kemijärven massaliike haluaa väen väkisin valkaistun massan tai liukosellun valmistajaksi. Muuta ei huolita. Vastustajien mielestä, “limapalkkituotannossa ei ole mitään järkeä ja sahaustoiminnassa ei senkään vertaa”. Moniko yrittäjä rohkenee Lapin perukoille uusia hankeideoita esittelemään? Yrittäjävihamielisyys nostaa päätään, tarjolla on kampitusta, mustamaalausta ja loanheittoa. Pk-yritykselle Kemijärven massaliike on kova luu purtavaksi. Lappilaisille vain suuri on kaunista: oma sellutehdas rakennetaan lakkautetun viereen — mutta kenen rahalla?

Anaika Group Ltd Oy on vuonna 2004 perustettu teknologiayritys, joka suunnittelee, valmistaa ja operoi mekaanisen metsäteollisuuden koneita, laitteita ja prosessikokonaisuuksia. Yritys työllistää noin 50 henkilöä.

Anaika teki nopeassa tahdissa sopimuksen Stora Enson kanssa liimapalkkitehtaan perustamisesta Kemijärvelle. Ruukki Group tarjosi samoin yhteistyötä Stora Enson kanssa, mutta valinta kohdistui mikkeliläiseen pk-yritykseen.

Mikkeliläinen Anaika Group on mukana luomassa korvaavia työpaikkoja Stora Enson lakkaavalle Kemijärven tehtaalle. Stora Enso on allekirjoittanut aiesopimuksen Anaika Groupin kanssa osan Kemijärven tehtaan kiinteistöjen myynnistä yhtiölle, jotta se voi aloittaa konepajatoiminnot ja korkealaatuisten liimapuupalkkien tuotannon.

Täydessä tuotannossa Anaika Group työllistää suoraan noin 115 ihmistä. Alueelle luvataan myös huomattava välillinen työllisyysvaikutus.

Kemijärvellä ei oitis ole riemastuttu uutisesta. Sellutehtaan toiminnan jatkamista vaativa kansanliike aikoo jatkaa taisteluaan.

Kekkosen kokoisiin päättäjiin tottuneet kemijärveläiset / lappilaiset eivät Anaikaa purematta nielleet. Hankkeen vastustajia löytyy nyt jo liimapalkkeja tuottavien kilpailijoiden leiristä, että massa-aateliston keskuudesta, jolle kelpaa vain valtion omistama suuryritys. Pääomaa ollaan muka keräämässä upouuden sellutehtaan rakentamiseen, jos vanhaa ei saada pyörimään.

YLE-tietojen mukaan, pk-yrityksen parjaaminen on saanut surulliset mittasuhteet. Stora Enso ilmoittikin tänään, ettei aio olla mukana kehityshankkeissa, “perättömien tietojen levittäminen ei lakkaa”.

Anaika Group Ltd Oy:n toiminnallisia yksiköitä ovat:

  • Anaika Engineering, joka harjoittaa konepajatoimintaa Mikkelissä. Konepajassa käytämme nykyaikaisia 3D-ohjelmistoja ja uusinta CNC-työstökoneteknologiaa.
  • Anaika Seikku, joka valmistaa JAS-luokiteltuja liimapuupalkkeja Porissa. Tehdas on suunniteltu ja rakennettu omana työnä ja toimimme UPM-Kymmene Timber Oy:n sopimusvalmistaja. Budjetoitu vuosituotantomme on noin 50.000 m3.

Tuotteet:

  • Anaika F1-suurnopeussormijatko-linjasto

  • Anaika Timgrader-mekaaninen lujuuslajittelija

Kemijärven liimapalkkitehtaan pitäisi käynnistyä vuonna 2009. Anaika Group:in toimitusjohtaja Jaakko Kilpeläinen kertoo hankkeen hinnan olevan noin 24 miljoonaa euroa, josta valtion tukiosuus on noin 30 prosenttia.

Yhtäkkiä ovat äänenpainot puun riittävyydestä muuttuivat. Joensuulainen metsäprofessori arvioi joulukuussa, että puuta kyllä riittää. Lapin harvennusmetsistä voitaisiin irrottaa 2,5 miljoonaa ylimääräistä kuutiota, mutta eilisten tietojen mukaan “pienpuuta ei ole tarpeeksi edes nykyisille liimapuun valmistajille”.

Anaikan suunnitelmissa kuuluu 135 000 m3/ vuodessa tuottavan sahan perustaminen ja rakentaminen, sekä sen jatkeeksi liimapalkkitehdas, jonka vuosituotanto olisi 100 000 m3 vuodessa. Vastustajien mielestä “alalla on jo ylikapasiteettia”, Stora Enson on pysäyttänyt omia liimapuuyksiköitä Baltiassa ja Itävallassa.

  • Mistä löytyy aloja, joilla ei ole kilpailua, mutta silti kysyntää?

Stora Enso tullee keskittymään ydintoimintaansa ja yhtiön mekaaninen puunjalostus saattaa ajautua muiden hoitoon. Tarjolla lienee tältäkin puolelta uusia “yllätyksiä”.

  • Mutta, moniko rohkenee tämän jälkeen Lappiin yrittäjäksi?
  • Anaika Group aikoo sijoitta 170 000 euroa per syntyvä uusi työpaikka
  • Ei riitä, sanovat vastustajat!

Investointituki edellyttää, että sen osarahoituksella hankitut laitteet ovat tukipäätöksen mukaisessa käytössä vähintään 5 vuotta. Muuten tuki peritään takaisin. Anaika toimii avoimesti näiden sääntöjen puitteissa. Jos tuet houkuttelevat niin siitä vaan, koska laki lienee sama kaikille.

Itä- ja Pohjois-Suomen korkeampi tuki (pk-yrityksille 30 %) on EU:n aluekehitysrahastoista lähtöisin.

  • Keskustelupalstoilla päätöstä pidetään tekohengityksenä
  • Puolesta ja vastaan keskustelu osoittaa myös, että yrittäminen on ylipäätään siirtynyt avoimuuden ja läpinäkyvyyden suuntaan

Ei kommentteja: