tiistaina, tammikuuta 29, 2008

Anaika Group Kemijärvelle

Iltasanomat kirjoittaa Anaika Groupista 25.1.2008 13:35 otsikolla "Kolmen miehen yhtiö".
  • Anaika Group tavoittelee kasvua myös Venäjältä.
  • Toimitusjohtaja Juhani Kukkosen mukaan Anaika Group tavoittelee kasvua myös Venäjältä.
  • (HEIKKI WESTERGÅRD)
  • Myös Kymenlaaksoon uusia työpaikkoja (kunnossapitoa)
  • Kemijärvelle ainakin sata uutta työpaikkaa (Anaika Group)
  • Rattaat pyörimään Kemijärvellä jo ensi viikolla
  • Anaika Group on kolmen miehen yhtiö
Stora Enson Kemijärven tehtaan ostava mikkeliläinen Anaika Group on kolmen yksityishenkilön omistuksessa. Yhtiön osakekannan jakavat toimitusjohtaja Juhani Kukkonen, hallituksen puheenjohtaja Jaakko Kilpeläinen ja laiteasennuksista vastaava Hannu Jaatinen yhtä suurilla osuuksilla.

Helge: Tutustuin Anaikan toimintaan Mikkelissä 2000-luvun alussa Digital Wood -projektin aikana.

Yhtiö on perustettu vasta vuonna 2004, mutta sahatoimintaa sillä on ollut jo paljon aikaisemmin vuodesta 1993 lähtien. Vuodesta 1995 Anaika on toimittanut erilaisia puutuotteita Japanin markkinoille. Japani on edelleen yhtiön tärkein markkina-alue Euroopan ohella.

Helge: Käyntini tapahtui ennen sahan perustamista.

Iltalehden haastatteleman toimitusjohtaja Juhani Kukkosen mukaan yhtiö on suuntaamassa voimakkaasti myös Venäjän markkinoille. Venäläiset talotehtaat ovat jo olleet kiinnostuneita liimapalkkien toimituksista.

Helge: Venäjä tuntuu luonnolliselta kasvualueelta.

Kemijärvellä yhtiö aikoo palkata liimapalkkien valmistukseen 80 ihmistä. Parikymmentä työntekijää työllistetään konepajatoiminnan laajentamiseen. Alkuvaiheessa Kemijärvellä työskentelee myös kymmenkunta Anaika Groupin henkilökunnan jäsentä. Yhtiöllä on tällä hetkellä 50 työntekijää.

"Riski on olemassa"

Kukkonen ei kiistä, etteikö Kemijärven projekti olisi riskialtis.

- Kemijärvi on meille luonnollisesti iso projekti. Riski on aina olemassa, mutta se ei ole niin suuri etteikö siitä selvittäisi, hän sanoo.

Riskiä pienentää se, että Anaika saa Stora Ensolta edullisen lainoituksen.

- Ratkaisevaa oli myös se, että saamme Stora Ensolta käyttöömme hallitiloja ja muun muassa kuivaamon.

Kukkonen pitää mahdollisena sitä, että Kemijärven työntekijämäärä kasvaa jatkossa.

- Raaka-aineiden saanti ja työvoima ovat tällaisen toiminnan kulmakivet. Esimerkiksi Mikkelissä suurin este toimintamme laajentamiselle on se, että emme saa riittävästi uusia työntekijöitä.

Helge: Muut liimapalkkien valmistajat ovat reagoineet. On puhuttu liimapuun ylituotannosta ja raakapuun saantivaikeuksista. Stora Enso seisottaa liimapalkkitehtaita Baltiassa ja Itävallassa. Itävaltalaiset yksiköt ovat vieneet sahatavaraa ja liimapalkkeja Japaniin.

Kukkonen ei kuitenkaan usko, että Mikkelin työntekijäpulaa voitaisiin paikata kemijärveläisillä.

Helge: Kemijärveläiset kiukuttelevat edelleen. YLE-uutisissa kerrottiin Anaikan suuttumuksesta, kun yrityksestä kirjelmöidään paikallisesti. Kemijärveläisten puheet uuden sellutehtaan rakentamisesta tuntuvat perin erikoisilta. Kuka rahoittaisi? Muutos tekee kipeää ja investointien politisoituminen on myös uusi ongelma sijoittajille. Pääministeri Vanhanen pyysi kemijärveläisiä suuntaamaan katseensa tulevaisuuteen "Panostakaa matkailuun" -puheellaan.

Stora Enso: Perättömien kirjeiden levittäminen on lopetettava tai SE ei jatka Kemijärvelle suunnattujen investointien tukemista.

Tunteet käyvät kuumina. Massaliikkeen voimanponnistukset saattavat osua omaan nilkkaan. Kemijärvi-operaation voimakas politisoituminen ei tule innostamaan normaalin yritystoiminnan sijoittamista alueelle. Pitkään valtion erityissuojelussa ollut alue joutuu varmaan tämän jälkeen harkitsemaan "sijoittajasuhteitaan" uudelta pohjalta.


Lähetä kommentti