sunnuntaina, helmikuuta 17, 2008

Metsien harventaminen

Harvennusrästien Kunnostaminen Käyntiin

Puolueeton metsäkonekauppias Reijo Lahtonen Muuramesta kirjoittaa tärkeästä asiasta. “Harvennusrästien kunnostaminen on kansallinen urakka”, jossa ministerit ja metsäalan asiantuntijakin voisivat hankkia pihkaa näppeihinsä.

Reijo puhuu ja kirjoittaa puutullien alentamisen sijasta suomalaisen raaka-aineen puolesta. Samalla hän ja kumppaninsa tekevät työtä suomalaisen maaseudun hyväksi.

Kauanko Reijo Lahtonen säilyy “puolueettomana”? Tässä miehessähän on edustaja-ainesta; ei mikään broileri! Reijolla on aitoa suomalaisen elämäntyylin ja maaseudun kehittämisen ymmärrystä. Sama pätee niihin joukkoihin, jotka puurallia pyörittävät. Reijon kuvagalleriasta päättelen, että tosimiesten joukossa on myös rautaisia ja herttaisia naisia.

“Metsäpalveluyrittäjien kulta-aika on käsillä.” Tuetaan metsien miehiä. Verotusasiantuntijan kommentit olisivat paikallaan. Lahtosella on konkreettinen metsäviesti poliittisille päättäjille. Miten Keski-Suome Pekkarinen suhtautuu Reijon ehdotuksiin? Onko hänellä tukijoukkoja?

“Päättäjien tulee nyt huomioida, että harvennuksien verovapaus myönnetään vain ja ainoastaan hoidetuille harvennuskohteille”, Reijo Lahtinen kirjoittaa. Hän myös tietää, millaisella kalustolla “Global Warming” -leimikoissa pitäisi ryttyyttää.

Poliittisilla päättäjillä pitäisi olla enemmän aikaa tupailtoihin ja keskusteluihin metsäteollisuuden arvo- ja tuotantoketjujen todellisten asiantuntijoiden kanssa. Nyt ministerit juoksevat kuin tuulispäät Brysselisssä ja kotona paitaa ja kalsareita vaihtaessa kävyvät siunaamassa tehtaiden lopettamiset.

Laitan tässä vanhanaikaiselle syötiksi kirjoitusvirheeni “Suomi elää metsässä!” Reijo Lahtonen & Co ovat niitä, jotka aidosti ymmärtävät, että ongelmien ratkaiseminen tapahtuu, kun toimintaympäristön tuntee “viimeisen päälle”.

Suomalaiset korjuu- ja kuljetusalan yritykset elävät edelleen “metsässä” (contextual learning) ja tietävät, miten motoa on väännettävä, että juuret pysyvät ehjinä ja puut kasvavat järeäksi sahatavaraksi aikoinaan.

Ei kommentteja: