tiistaina, helmikuuta 26, 2008

Nollaenergiaydinvoimaloita Suomeen

Muutama aika takaperin näytti siltä, että Loviisan ja Ruotsinpyhtään nurkkiin rakennetaan mieluummin pari uutta ydinvoimalaa kuin Munapirttiin lomakylää venäläisille. Kolmas voimala on luvassa ruotsinkieliselle länsirannikolle. Herre Gud, millaista energiapeliä.

Ei ole pitkää aikaa siitä, kun Altian tehtailla piti valmistaa ohrasta ja vehnästä bioetanolia. Se meni mönkään. Stora Enson kivikasvoista johtoa uhattiin Kemijärven biojalostamolla, joka likuosellun lisäksi olisi tuottanut lappilaisille pakkasen kestävää biodieseliä (innovaatio!).

Sitten nostettiin koipussista kaikki Suomen lutakot, joista yhtäkkiä löytyi litrakaupalla hyödyntämätöntä vesivoimaa. Puheista päätellen ristivedolla käyvää tuulivoimaa on Suomessa muutaman ydinvoiman verran.

Venäjältä tulevaa energiakaapelia ei tule. Kohta emme tarvitse sikäläistä öljyäkään, koska Neste tekee citymaastureiden menoveden 8 euroa päivässä tienaavien viidakko-orjien poimimasta palmuöljystä; Hikeä, verta ja kyyneleitä varakkaitten autoilijoiden tankkiin. Hyvä, kun tuloerot mahdollistavat ilmaston lämpenemisen nujertamisen.

"Suomeen on luvassa kuusi biojalostamoa", kerrottiin useissa kirjoituksissa vuosi takaperin. Nyt Stora Enso ja UPM Kymmene etenevät viisaasti sammutetuin lyhdyin. Metsäyritykset eivät uskalla isotella bioenergialla, koska metsistä pitää oikeasti repiä ja rääpiä viistoista miljoonaa lisämottia tikun keittämiseen ja kuidun jauhamiseen, muuten tulee lisää "Kemijärveä, Massaliikettä ja Summaa".

Energiakeskustelun "jätteenpoltosta" syntynee tällä menolla loppupeleissä ainut uusi energialähde. Paskastakin voidaan jauhaa biomassaa ja siitä sitten lähilämpöä energiatehokkaasti rakennettuihin taloihin, joita mainostetaan nollaenergiataloina. Korvataan koko Suomen asuntokanta nollaenergiataloilla ja maailma pelastuu!

Ilmaston muutos synnyttää miljoonittain uusia powerpoint -esityksiä, joiden kierrättämisestä syntyisi muutaman teewattitunnin edestä lisäenergiaa sähkösaunojemme lämmittämiseen.

Elämme mielenkiintoisia aikoja. Kaikista edellä puhutuista keinoista paras on konservointi (Conservation), kulutuksen vähentäminen. Entisaikojen kakluunit ja puu-uunit ovat yhä hienoja keksintöjä. Ne ovat hajautetun energiatuotannon huipputuotteita, jotka lämmittävät, varaavat, varastoivat, tuottavat elämyksiä, eivätkä kaipaa jakeluverkkoa. Riukujen kerääminen, halon hakkaaminen pitää linjat kurissa, salilla käyntejä ei enää tarvita ja sopimukset painonvartijoiden kanssa voidaan irtisanoa.

Viisikymmentä vuotta takaperin Loviisassa ei ollut ydinvoimalaa. Elämä oli täällä yhtä pysähtynyttä, meno samanlaista kuin nyt. Fennovoima Oy avaa lähipäiviä toimiston Ruotsinpyhtäällä. Pitää poiketa talossa, ehkä paikallinen ydinvoimaloobbari pystyy päivittämään päätöntä keskustelua.

Energian tuottaminen poliittisella prosessilla saattaa olla luonnon lakien uhmaamista, mutta jos se onnistuu, silloin tässä on aineksia seuraavaan suomalaiseen Nobel palkintoon ja saamme aikaan ainutlaatuisen huippu-energia-innovaatio-yliopiston, joka toimii nollaenergiakiinteistössä.

Lähetä kommentti