tiistaina, joulukuuta 04, 2007

Katselemme maailmaa soodakattilan katolta

Katselemme maailmaa Kaukopään soodakattilan katolta kesällä 2005.

Kuuntelin äsken radio-ohjelmaa Japanista, jossa kerrottiin lehdistön ja television muutoksista.

Vuonna 2005 suomalainen metsäteollisuus tuntui vielä tukevalta toimialalta, jonka asemaa Suomessa pienet käänteet eivät järkyttäisi.

Internet muuttaa maailmaa ja vaikuttaa lehti- ja aikakauslehtien kysyntään. Jopa konservatiivisessa Japanissa arvioidaan myös, että hitaasti maailmaa kuvaava televisio tulee menettämään katsojia. Näinhän meilläkin on käynyt. Digi-TV:seen siirtyminen on vähentänyt suomalaisen töllöttimen katsojia 50 000. Jääkö tämä muutos pysyväksi?

Kaukopää tuottaa pakkauskartonkia ja pakkauksiin netti ei vaikuta. Kilpailu tulee muiden materiaalien kautta. Globalisaatio tuo tietenkin kilpailukykypaineita. Suomalaiset tavoittelivat suuruutta. Stora Enso möi tehtaansa Amerikasta ja keskittyy nyt Euroopassa toimivien tehtaittensa kannattavuuden parantamiseen. Mutta Etelä-Amerikka ja Aasia kiinnostavat myös Stora Ensoa.

BOTNIA ON HYVÄ NAAPURI

Kauppalehdessä kerrotaan Maanantaina 26. marraskuuta 2006 "Frey Bentosin Sellutehtaan vankasta kannatuksesta Uruguayssa".

Botnian jättiläismäinen sellutehdas sai käynnistysluvan marraskuun lopussa. Miljoonan tonnin sellutehtaan täyteen vauhtiin kiihdyttäminen kestää useita kuukausia. Koneita säädetään. Yhtiö varoitti fraybentonilaisia jo ennakolta, että tuona aikana voi haista hetkittäin.

Suomi tiedetään maaksi, jossa teknologian taso ja koulutus ovat maailman huippuja ja sosiaaliturva on huippua. Suomen toivotaan auttavan tässä ja siirtävän teknologista osaamistaan Latinalaiseen Amerikkaan.

Botnialle kiusallinen 15 minuuttia kestänyt tuprahdus sattuikin muutama päivä käynnistymisen jälkeen. Tuuli kävi Fray Bentosiin päin ja Amancerin kaupunginosan koulussa kärsittiin hajuhaitoista.

Fray Bentos oli aikanaan mahtava teollisuuskaupunki, jota hallitsi liha-alan maailmanjätti El Anglo. Menneestä suuruuden ajasta muistuttavat rapistuneet palatsit.

Mielenosoitukset ovat syöneet matkailutuloa. Argentiinan puolella syntyneen protestoinnin ja tiesulkujen takia turistien virta Fray Bentosiin on hiljentynyt. Vuonna 2006 kaupungin matkailuelinkeino kärsi seitsemän miljoonan dollarin menestyksen. Se oli viidennes kaupungin tuloista.

Argentiinan uusi naispresidentti Cristina Fernandes de Kirchner astuu pian virkaansa. Uusi presidentti on todennut, että jos tehdas ei saastuta, putoaa vastustukselta pohja pois.

Ei kommentteja: