torstaina, lokakuuta 23, 2008

Luottamus

Saksassa pettyneet piensijoittajat uhkaavat liittoutua vaatiakseen korvauksia pankeilta, jotka varmojen sijoitusten suosituksilla johdattivat totaaliseen menetykseen. Esimerkkinä mainittiin Lehman Brothers. Sijoitusneuvojat markkinoivat Lehmanin velkapapereita ”täysin riskittöminä” ja lupasivat viiden prosentin korkoa sijoitetulle pääomalle. Tämä ei tietenkään toetueutunut. Piensijoittajat ihmettelevät nyt, miten vähän suurpankit tiesivät maineikkaan finanssi-instituution vaikeuksista.

Finanssikriisin alkumetreillä Lehman Brothers ajautui konkurssiin. Sinne menivät kymmenien tuhansien saksalaisten rahat kuin Kankkulan kaivoon. Mutta meni sinne paljon muutakin ajattelematonta, pankkien suosittelemaa rahaa.

Tänä aamuna kerrottiin Aasian pörssien uudesta sukelluksesta, jota vauhditti Wall Streetin voimakas lasku. Uudella mantereella raaka-ainesektorin osakkeet putosivat erittäin voimakkaasti. Tämä ennakoi reaalitalouden hiljenemisestä. Aamulla kerrottiin, että Venäjälle menevien autorallin volyymi on muutamassa viikossa puolittunut.

Globaalista taantumasta ennustetaan ainakin yhtä syvä kuin 1991 ja 2001. Bongasin Kauppalehden keskustelupalstalta 26.9.2008 päivätyn alavireisen viestin.

”Maamme luottokelpoisuus on alamaissa. työttömyys lisääntyy rajusti, vienti romahtaa maailmantalouden vuoksi. Kansalaisten ostovoima hiipuu samalla kun isot lainat kaatuvat niskaan. Puoli vuotta eteenpäin niin lama on pahempi kuin 90-luvulla”, totesi nimimerkki jakutski reilu kuukausi takaperin ykskantaan.

Kaikki keskustelijat eivät syyskussa 2008 suinkaan tarttuneet jakutskin synkkään ennustukseen sellaisenaan. Pitäisikö tässä tilanteessa tarkastella, miten vuosista 1991 ja 2001 lopulta selvittiin? Olisiko nyt tarpeen kehitellä selviytymisstrategioita ja toimintamalleja, joilla mennään yli synkän virran.

  1. Tosiasioiden tunnustaminen: turbulenssi jatkuu, finanssijärjestelmän ei asetu tasaiseen menoon pitkään aikaan
  2. Miten omasta taloudesta ja salkusta pidetään huolta?
  3. Talouselämän pyörät pyörivät yhä, kaupoista saa ruokaa, liikenne toimii VR:n ongelmista huolimatta moitteettomasti
  4. Nokia teki kelvollisen tuloksen, Applen liikevaihto ja voitto kasvoi, Google pärjää mainiosti, Rautaruukki petrasi.

Brittiläinen Financial Times -lehti väittää verkkosivuillaan, että Suomella ja Belgialla oli viime viikolla vaikeuksia löytää velkapapereilleen ostajia. Tämä väite osoittautui kuitenkin ankaksi. Kriisiaikoina nopea tiedottaminen tuottaa myös ylilyöntejä. Kaikki huonot uutiset eivät ole tosia, mutta kestänee useita vuosia ennen kuin joudumme totuttelemaan hyvin uutisten tulvaan.

1. Shokkivaihe: ongelman kieltäminen, ei ole totta, ei koske minua / meitä

2. Kriisitietoisuuden kasvu: sopeutuminen uuteen tilanteeseen

3. Tosiasioiden tunnustaminen: näin on, mutta elämä jatkuu

4. Uuden toimintamallin hahmottaminen: luovan toiminnan vaihe

5. Voimien kerääminen, kumppanuus, yhteisvoimin kohti uutta

6. Määrätietoisen toiminnan vaihe: noustaan surkeuden suosta

Tokion pörssissä kurssit romahtivat eilen alimmilleen viiteen vuoteen. Samanlainen romahdus nähtiin eilen Wall Streetillä. Sijoittajiin on tarttumassa pelko, että maailman johtavat maat ovat ajautumassa pitkään ja tuskalliseen taantumaan. Nikkei-indeksi sukelsi tänään seitsemän prosenttia. Syynä on vahvistuva dollari. Mihin suuntaan käppyrät kääntyvät tänään?

Missä se raja menee?

Eilen Helsingin ravintola Töölönrannassa kokoontui yhdeksän suomalaista samuraita keskustelemaan talousblogaamisen tulevaisuuden mahdollisuuksista ja uusista yleisöön vetoavista keinoista.

Mietin paluumatkalla Helsingistä Loviisaan Harri Elon kysymystä, voidaanko blogeilla parantaa maailmaa? Ensin ajattelin, että turha toivo, finanssikriisit ja luonnonvoimat eivät tottele yksittäistä kansalaisjournalistia, mutta joukkovoimalla saattaisi olla mahdollisuuksia maallisiin asioihin.

Yritän tarkentaa tätä. USA:n presidenttivaalien viimeisillä metreillä taistelun aseet ovat nousseet finanssikriisistä. Toisaalta, Barack Obama on hyödyntänyt internetiä, sosiaalista mediaa, mobiiliviestintää ja joukkoälyä tehokkaammin kuin kukaan muu koskaan aikaisemmin. Hän on kerännyt uskomattomia summia rahaa verkostokampanjoillaan. Keräämiään varoja Obama leiri on myös syöttänyt televisiomainontaan, joka massiivisuudellaan on musertanut McCainin.

Nähtäväksi jää, viekö Obama voiton. Suomalaisessa vaalikeskustelussa talousasiat eivät ole edenneet tv-kinastelua pidemmälle, mutta ehkä talouden ongelmat joudutaan ratkomaan kentällä, yrityksissä, kaupoissa, verstaissa ja tutkimuslabroissa, jotka luovat uutta.

Uskon enemmän yhdeksän samurain maanläheiseen toimintaan. Maailmaa voidaan parantaa ruohonjuuritason joukkovoimalla. Pankkien väliset luottamusongelmien syynä on luottamuspula. Poliitikot yrittävät vahvistaa instituutioiden välistä luottamuspulaa valtavilla pankkitakuilla.

Talousblogaajien lääke on paljon halvempaa: puretaan hierarkiat, lisätään läpinäkyvyyttä, parannetaan ihmisten välistä vuorovaikutusta. Imagokampanjoiden tilalle tuodaan rehellistä puhetta. Luurankojen varhainen paljastaminen palvelee sekä pieniä perussijoittajia että miljardeilla pelaavia instituutioita.

Yhdeksän suomalaista samuraita haluavat lisätä uskottavuutta avoimuudella. Maalliset, ihmisen synnyttämät ongelmat voidaan ratkaista määrätietoisella toiminnalla. Pelko pois Rosemarie, kyllä aurinko vielä paistaa risukasaan. Vuoden 1991 kriisistä selvittiin ja tuhkasta nousi Nokia. Vuoden 2001 dot.com kuplasta Suomi selvisi pienin vaurioin.

Tämän uusimman ”riemukuplan” analysoiminen onnistuu vasta muutaman vuoden kuluttua, mutta normaalit kriisinhallinnan metodit tepsivät tähänkin kriisiin. Ei saa jäädä tuleen makaamaan, vaikka Aasiassa pörssikurssit ovat jälleen laskeneet.

Suomalainen asentaa tottuneesti talvirenkaat autonsa alle viimeistään ensimmäisen lumimyräkän jälkeen. Emme me suostu liukastelemaan kesärenkailla peilikirkkailla ja sohjoisilla teillä. Moni ennakoi vaaran ja asentaa talvirenkaat viikkoja ennen ensilumen tuloa.

Talouden tasaisella maantiellä on nyt mustaa jäätä. Parveilua, sosiaalista mediaa, joukkoälyä ja muita sähköisiä työkaluja hyödyntäen voimme rakentaa varoitusjärjestelmän ja / tai kriisinhallintajärjestelmän, jonka perustana on avoin ja rehellinen yhteistyö. Jos jotakuta kiinnostaa lähteä mukaan samuraiden keskustelupiiriin, voitte ilmoittautua täällä. Samasta aiheesta keskustellaan monella muullakin kanavalla.

Älkkää jääkö tuppisuina kotiin "juttuja" miettimään. Yhdessä voimme keksiä ratkaisuja, joihin yksinäiset sudet eivät pääse koskaan.



Ei kommentteja: