maanantaina, huhtikuuta 28, 2008

Nollaenergiataloista nollarakentamiseen

Puheet nollaenergiataloista saattaa syksyyn mennessä muuttua "nollarakentamiseksi". Pohdin tässä kirjoituksessa vauhdin hidastamisen esteitä.
 1. kylpylä- ja hotellihankkeita jäihin
 2. rakennetaanko kaikki ideapuistot?
Rakennusyritysten sitoumukset, maankäyttösopimukset, sekä pitkäaikaiset sopimukset rakennusmateriaaliteollisuuden kanssa vaikeuttavat rakentamisen volyymin nopeaa leikkaamista.
 1. keskustelimme aiheesta tänään
 2. esimerkkinä musiikkitalon urakka n. 100 miljoonaa, joka halpeni 40 miljoonaa (jos muistan oikein)
 3. pyörät pidetään pyörimässä
Suurille yrityksille, lomautukset, henkilökunnan vähennykset ja jarruttaminen on hiton kallista.
Tiedämme, miten tarkkaan ne ovat toisiinsa naimisissa. Teollisuus, rakentajat, rakennuttajat ja rahoittajat ovat tiukassa riippuvuussuhteessa ja tämä vaikeuttaa nopeiden kapasiteettimuutosten läpimenoa.

Voimme vain aavistella millaisissa tunnelmissa rakentamisen "sisäpiiri" pohtii seuraavia siirtoja. Päätöksentekoa ohjaa "veitsi kurkulla", koska sitoumukset, sakkopykälät ja pörssikurssit ylläpitävät kasvun pakkoa. Uutta varastoa voi käsitellä kirjanpidossa, mutta saneerausvaiheeseen siirtyvä yritys joutuu nopeasti paljastamaan "yliarvostettua" maavarantoa ja "muuta varastoa".

Vaikka yritykset pudottaisivat väkeä pois, pienentäisivät palkkamenoja, kulut eivät loppuisi, koska kuvaan tulisivat "rakentamatta jättämisen sanktiot". Moni rakennusfirma toivoo edelleen, että tilanteesta selvitään "kuin koira veräjästä", että "taantuma asettuu minitaantumaksi" ja uuden tuotannon myyminen vauhdittuu "vuoden tai kahden kuluttua".

Rakentamistahdin pysäyttäminen vaatii pidempää askaretta kuin muutamia kuukausia. Raaka-ainetoimitukset on neuvoteltu viime vuonna tähän aikaan, on sovittu moneen suuntaan, ristin, rastin. Verkottuneen yhteistyön purkaminen ei onnistu nappia painamalla.
 1. kesäloman jälkeen tulemme näkemään tarkempia tilannekuvia
 2. viime vuonna jarrua painettiin heti lomien jälkeen
 3. äsken kerrottiin Harkimon rahanjakoautomaattien asennusaikataulun muutoksesta
Rakentaminen on pitkäjänteistä toimintaa. Kotimaiset materiaalit eivät riitä alkuunkaan. Tavaraa tulee myös rajojen takaa. Mihin ne varastoidaan ja mihin kuntoon ne ajautuisivat, jos projekteja ei jatkettaisi.
 1. alas ajamisen sijasta tulemme näkemään nykivää tuotantoa (siiloja tyhjennetään)
 2. he ovat ostaneet osan tuotantopanoksista muualta (materiaalivirrat)
 3. lämmöneristetehtaat perivät saatavansa, tonttivarannon käytölle on takarajat
 4. pörssiyhtiö eivät kestä oikeusjuttujen sarjaa (nyt ei haluta huonoa julkisuutta)
 5. pystyssä pysymiseen kuuluu myös "kauhun tasapaino"
Lähetä kommentti