maanantaina, tammikuuta 04, 2010

Oulun Teknologiakylä perustettiin 1982

800px-Pendolino_in_Oulu_Jan2009Oulu (ruots. Uleåborg) on Suomen luoteisrannikolla Oulujoen suulla sijaitseva kaupunki. Saavumme sinne puolen päivän maissa Pendolinolla. Vasemmalla Mikko J. Putkosen ottama kuva Pendolino-junasta Oulun rautatieasemalla.

Wikipedia kertoo: Oulu sijaitsee Pohjois-Pohjanmaan maakunnan rannikolla ja se on Oulun läänin pääkaupunki. Vuonna 1605 perustettu Oulu on Pohjois-Suomen vanhin ja väkiluvultaan Suomen kuudenneksi suurin kaupunki.  Teknologiakaupunki-nimen Oulu sai vuonna 1984, neljä vuotta siitä, kun kaupunginhallitus oli alkanut aktiivisesti ajamaan teknologiakylän perustamista Linnanmaan yliopistoalueelle.

Vuonna 1982 perustettiin Pohjoismaiden ensimmäinen tiedepuisto Oulun Teknologiakylä Oy hankkeen toteuttajaksi. Hanke sai runsaasti julkisuutta uudenlaisena tutkimustulosten kaupallistajana hyvän liikkeellelähdön ansiosta.

Oulun Teknologiakylä perustettiin 28 vuotta takaperin. Menestyksellisen konseptin ikä on 28 vuotta. Mikä on Oulun seuraava veto? Miten se pärjää urbanisoituvien Suomi-keskusten kilpailussa?

Oulun teknologiakylä Oy, nykyisin pörssissä listattu Technopolis Oyj, ja sen 10 vuotta myöhemmin perustettu tytäryhtiö Medipolis ovat toimineet yrityshautomona kasvavalle joukolle yrityksiä, sekä yhdessä tutkijoiden ja opiskelijoiden kanssa lisääntyvien toimitilojen tarjoajina. ”Pohjolan piilaaksoksi” kutsuttu Oulu on tällä tavalla saanut ja luonut yli 10 000 uutta korkean teknologian työpaikkaa eri alojen huippuosaajille. Oulusta on tullut samalla valtakunnallinen osaamisen keskus, jonka pääaloja ovat telekommunikaatio, elektroniikka, ohjelmistoteollisuus, lääketieteen tekniikka ja biotekniikka. Näitä aloja kehitetään, jotta valmistauduttaisiin tulevaisuuteen kansainvälisessä kilpailutilanteessa.

Oulun väkiluku oli 2009-09-30 30. syyskuuta 2009 138 583 asukasta. Oulu on alueensa sekä hallinnollinen että kaupallinen keskus. Oulun naapurikunnat ovat Hailuoto, Haukipudas, Kempele, Kiiminki, Muhos, Oulunsalo, Pudasjärvi, Tyrnävä, Utajärvi ja Yli-Ii.

Oulu on menestynyt hyvin viimeaikaisissa kaupunkien imagotutkimuksissa. Taloustutkimuksen vuonna 2008 julkaisemassa tutkimuksessa se sai suurista kaupungeista koko maan imagoarvioinneissa parhaan sijoituksen, kun mukana olivat kaikkien läänien vastaajien arviot.

Lähetä kommentti