lauantaina, helmikuuta 23, 2008

Venäjä, Metsä ja Teollisuus

Olen kirjoittanut metsästä ja teollisuudesta lukemattomia kertoja. Luin tänään Marc Anderssenin, Netscapen perustajan (Netscape selainta ei enää ole) näkökulmia perinteisen lehdistön lakkauttamisesta ja pikaisesta siirtymisestä sähköiseen informaatiotuotantoon. Finnpap ei olisi pystynyt tätä (Internet muutosta estämään. Vuosisadan vaihteesta alkaen paperin kysynnän ja tarjonnan välinen epäsuhde on kasvanut. Silti suurimmat metsäyhtiöt lisäsivät kapasiteettia. Nythän tuotanto ei Suomessa ole laskussa, sitä vain siirretään entistä suuremmille koneille.

Suomalaiset innostuivat ostamaan amerikkalaisilta tehtaita kysynnän laskun aikana. Stora Enso tietää tämän seikkailun kustannukset. Eurooppa on staattinen "hyvivointivaltio", jossa muutosta on vain laskevaan suuntaan, kun väki vanhenee ja vähenee. Lähialuistamme kiinnostavin on ehdottomasti Venäjä, jolla on puuta ja paperille ja pakkauksille kasvava tarve.

Tietääkseni eturivin "mehtäjohtajat" ovat tiukasti mukana Venäjän metsäteollisuuden kehittämisessä. Eläkkeellä olevat pääjohtajat ovat siirtyneet suomalaisista hallituksista venäläisten metsäyhtiöiden tuutoreiksi. Joten ala kehittyy kulisseissa Brunilan kommentoimaan suuntaan: "Venäjällä on metsää ja meillä on metsäteollisuuden osaamista."

Osaamisen siirtäminen on helppoa. Pannaan muutama "mehtämies" Moskovan junaan ja se on siinä. Kaikki muu on jo paikan päällä. Rahaakin on metsäteollisuuden investointeihin. Euroopassa suomalaiset palvelevat noin 100 miljoonaa kuluttajaa (on siis muitakin pelureita). Venäjällä on 150 miljoonaa asukasta. Puolet tuosta on 75 miljoonaa. Ei mikään hassumpi siivu.

Mutta nämä tehtaat sijoittuvat kaikki Venäjälle.

Ei kommentteja: