keskiviikkona, marraskuuta 21, 2007

Asunto, velka ja vankeus

Rakennusyhtiöiden myymättömien asuntojen määrä on kasvussa, kertoo Taloussanomat.

Myymättöminä makaavien uusien, vapaarahoitteisten asuntojen määrä Suomessa on noussut jo yli tuhannen. Pelkästään suurimmilla rakennusyhtiöillä on tällä hetkellä tyhjillään noin 900 valmista uutta asuntoa. Kun lukuun otetaan mukaan myös pienemmät yritykset, nousee luku selvästi yli tuhannen, Rakennusteollisuus ry:n pääekonomisti Bo Salmén vahvistaa.

Yllä kuvattu trendi on ollut näköpiirissä jonkin aikaa. Pankkien, ekonomistien ja Suomen Pankin varoitukset ovat alkaneet purra. Kehityksen taustalla on monta asiaa. USA:n asuntorahoituksen kriisi heijastuu meillekin.

Ei vain Suomeen, rakentaminen on hiljentynyt myös Espanjassa. Baltian maissa kiinteistökriisin räjähdystä. Eestin kronen devalvoituminen voi tapahtua lähiaikoina. Pankit suosittelevat kroneja tileillään pitäviä suojautumista.

Mutta on meillä riskikertymää omastakin takaa. Suomalaisten velkataakka on kasvanut ja monet asunnonomistajat sinnittelevä maksukykynsä ylärajoilla. Velalliset pärjäävät niin kauan, kun työllisyystilanne säilyy hyvänä.

Pitkien laina-aikojen takia ihmiset ovat asuntoloukussa ja -koukussa pitkän aikaa. Äkkiä ajatellen 25 - 30 vuoden lainan maksuaikaa pitänee tarkastella vuokranmaksukykynä. Taannoisen sairaanhoitajien lakkouhan aikana kirjoitettiin, ettei sairaanhoitajan palkoilla kohta pysty asumaan ja elämään pääkaupunkiseudulla.

Vaaniiko meilläkin omatekoinen kiinteistökupla, jonka juuret juontavat pitkien lainojen politiikkaan. Ensiasunnon ostajat halusivat heti opiskelijasolusta rivi- tai omakotitaloon. Pankeilla oli kaapit täynnä rahaa, kun muuta investoitavaa ei löytynyt, saatiin kuluttajat innostumaan kiinteistöjen hintaralliin.

Alussa kaikki olivat voittajia. Kiinteistöjen jatkuva hinnannousu antoi kuvan, että tämä meno jatkuu tästä ikuisuuteen ja muutaman vuoden kuluttua osamaksetun kämpän voi myydä hyvällä voitolla. Näin systeemi toimi Amerikassakin, kunnes käppyrät kääntyivät laskuun.

En minä moralisoi, enkä tuomitse, tässä maassa ei voi elää ilman kattoa pään päällä. Pohdin vain hintarallin käännekohdan vaikutuksia. Kotimaisessa kaavassa on myös merkkejä Amerikan mallista.

Kotimaan kiinteistökriisi koskettaa yksittäisiä perheitä. Pankit ja rakennusyhtiöt ehkä selviävät hintaheilahduksesta kuin koira veräjästä, mutta elämänsä alkua rakentaneet perheet saattavat joutua lujille pitkäksi aikaa.

Rakentamisen hiljentyminen näkyy myös sahoilla. Kakkosnelosen tarve on vähentynyt. Sahojen seisokit ovat lisääntyneet. Tämä kertoo Amerikan kriisin leviämisestä laajemminkin Eurooppaan.

Ei kommentteja: