sunnuntaina, marraskuuta 25, 2007

Pietariin Pieniä Puutaloja Puuinfon Puffeilla

Suomalaisten markkina-avausta on useita vuosia Pietarissa ja Leningradin oblastissa valmistellut Puuinfo. Puuninfon idänprojektia vetävä Pertti Hämäläinen uskoo, että suomalaisen puuteollisuuden mallit ja laatu voivat menestyä Venäjän kasvavilla markkinoilla.

Tavaraa saatetaan viedä rakennuskohteisiin jopa Suomesta. Pietarin seudun lisäksi seuraavaksi vauhtiin pääsemässä Nizhni Novgorodissa sijaitsevat rakennuskohteet.

Monet seikat puhuvat Venäjällä teollisen pientalorakentamisen puolesta. Omakotiasumisella on historiallinen perinne, mutta sotien jälkeen valtio teetti kerrostaloja maaseudullekin. Uutta markkinatalouden rakennusvaiheitta on kestänyt vasta vuodesta 2000.

Pietarin kaupungin etelälaidalle, Kolpinon kaupunginosaan aiotaan rakentaa pientaloja tuhatmäärin. Talotehtaan standardoituja talopaketteja on tarkoitus levittää laajaksi matoksi tasaiselle pellolle 4 000 - 5 000 kpl.

Venäjän asuntopolitiikkaa reivataan pientaloasumisen suuntaan. Pietarin alueella ei ole liiemmin tarjolla pientalotontteja, mutta Leningradin oblastissa tavoitteeksi on asetettu 1,5 miljoonan neliön vuosituotanto. Siitä miljoona neliötä rakennetaan pien- ja omakotitaloiksi.

Leningradin oblastiin kuuluu maaseudun lisäksi 65 kaupunkia, niiden joukossa Viipuri. YIT on aktiivinen 15 km Pietarin keskustasta sijaitsevassa Kelttossa eli Pikku-Sveitsissä. YIT:n kaivinkoneet tekevät maansiirtotöitä, rakentaminen käynnistyy joulukuussa 2007 ja kesällä 2008 pystyssä on suomalaisen pientalorakentamisen näyttely.

"Pikku-Sveitsiin" pystytetään lyhyessä ajassa 150 omakotitaloa. YIT:n lisäksi mukana ovat Suomen suurin talotehtailija Finndomo, Honkarakenne ja Vehasen Saha.

Rakennukset eivät enää ole halpoja, joten asiakaskunnaksi muodostuu Venäjän ylempi keskiluokka. Omakotitalon neliöhinta asettunee € 2 500 neliöltä. Suurkaupungin liepeellä oleva tonttimaa on kovassa nousussa. Lopputuotteen hinnasta tuhatkunta euroa tulee maapohjasta, kunnallistekniikasta ja perustuksista.

Terijoella olevat uusrikkaiden linnat ovat asia erikseen. Siihen markkinasegmenttiin suomalaiset eivät tähtää.

Suomalaisten valtteja ovat:
  1. Laatu ja luotettavuus
  2. YIT kuuluu Pietarin suurimpiin asuntogryndereihin
  3. YIT:n valttina on tarjota myös viimeisteltyjä asuntoja, jossa kaapit ja parketit on asennettu valmiiksi
Bisneksen pohjalla on oltavat lujaa maata, omistustontti, jonka hallinnasta ei ole epäselvyyttä. Se on ensimmäinen ehto kaikissa rakennuskohteissa.

YIT:n väki näkee, että pureutuminen Pietarin ja Leningradin oblastin pientalorakentamiseen vaatii talotehtaiden perustamista Venäjän puolelle. Rahdit ja tullit Suomesta nostavat hintaa äkkiä neljänneksen ja se on menestyksellisen myynnin kannalta liikaa.

Pietarin seudulla on parikymmentä talotehdasta, joista osa on hyvin pieniä. Nykyinen kapasiteetti ei riitä alkuunkaan. Tulossa on kaksi isoa talotehdasta, jotka toimivat vakiomittaisiin tolppiin ja levyihin perustuvalla pohjoisamerikkalaisella menetelmällä.

Valmistaloja perustellaan sillä, että Venäjällä ja Suomessa työssä käyviltä puuttuu aikaa hartiapankkirakentamiseen. Kirvesmiestaitoja on yhä harvemmalla.
  • Asenteet Venäjällä suosivat kivitaloja
  • Puutalo saisi mieluiten olla hirrestä
  • Näkemykset ovat kuitenkin muuttumassa
  • Puutalo on lämmin, mukava ja halvempi


Ei kommentteja: