maanantaina, maaliskuuta 03, 2008

Ruukki Group sai selkäänsä Venäjällä | Kauppalehti.fi

Ruukki Group sai selkäänsä Venäjällä | Kauppalehti.fi: "Ruukki Group sai selkäänsä Venäjällä

  • Maanantai 03.03.2008 klo 09:51
  • PEKKA KARHUNEN
  • Matti Vikkula sanoo, että Ruukki Group aikoo jatkaa Venäjällä.

Sijoitusyhtiö Ruukki Group keskeyttää miljardiluokan sellutehdashankkeensa valmistelun Kostromassa. Aluehallinto on jättänyt puoltamatta yhtiön saha- ja sellutehdasinvestointia koskevat prioriteettihakemukset.

Helge: Näin on näreet Kostromassa. Mitä nyt? Unohtuiko tässä yhteistyö keskushallinnon kanssa?

Ruukki Group aikoo vaatia Kostroman aluehallinnolta korvausvaatimuksia päätöksen vuoksi. Yhtiö kuitenkin jatkaa selvityksiä hankkeen toteuttamisesta muualla Venäjällä.

- Ruukki Groupin Venäjälle suuntautuvalle kasvustrategialle nyt syntynyt tilanne on valitettava. Tämä ei kuitenkaan estä meitä toteuttamasta suunniteltua investointia muualla - halukkaita investoinnin vastaanottajia tuntuu olevan, sanoo toimitusjohtaja Matti Vikkula yhtiön pörssitiedotteessa.

Helge: Uuden kohteen etsiminen on ollut esillä jonkin aikaa. Kuuden miljoonan hehtaarin hakkuu oikeudet ovat ehkä uudessa kohteessa historiaa.

Vikkulan mukaan Kostroman aluehallinnon linjausta ei voi yleistää Venäjän yleiseksi tahtotilaksi.

- Tuntuu täysin käsittämättömältä, että Venäjän Federaatio ensin ilmoittaa haluavansa suuria metsäteollisuusinvestointeja alueellensa, mutta tehtyämme tällä perusteella asiasta viralliset sopimukset, jo kahden kuukauden kuluttua näin jälkikäteen arvioituna niistä tosiasiallisesti halutaankin irti, hän ihmettelee.

Helge: Nopeita liikkeitä. Saamme joskus tarkemman tiedon syistä.

Prioriteetti-investoijan statuksen saaminen on ollut tärkeä edellytys sellu- ja sahahankkeen toteuttamiselle. Venäjän uuden metsälain mukaisesti etuoikeutetun investoijan ei tarvitse taistella hakkuuoikeuksista huutokaupassa. Prioriteetti-investoija saa hakkuuoikeuksia halvemmalla sekä aluksi myös paremman kohtelun vientipuulleen.

Helge: Kisa raaka-aineista näkyy tässäkin hankkeessa. Venäläiset eivät luovuta raaka-ainevaltaa ulkomaalaisille toimijoille.

Ruukki Group sanoo, että Kostroman aluehallinto ei ole suhtautunut vakavasti yhtiön prioriteettihakemuksiin.

Ruukki hakee vahingonkorvauksia

Lisäksi aluehallinto oli tammikuun lopulla vaatinut muutoksia investointisopimusten verohelpotuksiin ja metsänhakkuuoikeuksiin. Yhtiön mukaan vaatimukset olivat perusteettomia.

Helge: Uusi tilanne, miten tämä puretaan? On tehtävä yhteistyötä edelleen samassa maassa. Valtioita valtioissa ei enää ole. Ohjakset ovat tiukasti keskushallinnon käsissä.

Investointisopimus solmittiin Kostroman edellisen kuvernöörin Viktor Shershunovin aikana. Shershunov kuoli auto-onnettomuudessa viime syksynä.

Helge: Onnettomuuden jatkokertomus...

Sahan oli tarkoitus käynnistyä vielä tämän vuoden puolella ja sellutehdas oli määrä saada käyntiin vuoden 2010 lopussa. Yhtiö oli jo tilannut Kostromaan saha- ja metsäkoneita.

Helge: Miten käy näiden sopimusten?

Yhtiö hankki viime kesän osakeannillaan yhteensä noin 337 miljoonan euron nettovarat miljardihankkeen toteuttamiseksi.

Helge: Osakeannista kertyneet varat ovat olemassa, joten uutta kohdetta kannattaa etsitä. Paljonko tässä ehti palaa?

Ruukki Group aikoo hakea Kostromasta vahingonkorvauksia.

Jussi Rosendahl
jussi.rosendahl@kauppalehti.fi
+358-10-665 101

Helge: Seuraan tilannetta.


Lähetä kommentti