Ennusteeni terveydenhoidon suhteen on, että yksityistäminen jatkuu. Kansa jakautuu tälläkin sektorilla kahteen osaan: niihin, joilla on varaa hoitoon ja toiseen ryhmään, joka hakeutuu hautaan hoidon puutteessa nopeammin. Anteeksi inhorealismini, mutta hyvinvointivaltio ei välttämättä huolehdi kaikista jäsenistään paitsi vaalitilaisuuksissa.
Konkreettinen osoitus tästä näkyi Lääkäripäivillä tänä vuonna. Osastot jakautuivat "kunnallisiin ja seudullisiin" ja "yksityisiin". Toinen näistä kasvaa. Yksityiset tarjoavat lääkäreille ja hoitajille paremmin konseptoituja työyhteisöjä, joissa tarjolla on verotussuunnittelua ja taitavaa henkilöjohtamista.
Suurten terveystehtaiden muutoksesta on puhuttu viime aikoina. Vanhenevan väestön hoitoon on ylihienoja laitoksia, jossa on sellaisia koneita ja laitteita, joita välttämättä ei tarvita, mutta käsin kosketeltavaa hoivaa ja huolenpitoa liian vähän. Tällekin muutokselle on olemassa valmiit visiot.
Hankebyrokratian kyky "hallinnoida muutosta" on jo mennyttä aikaa. Papereiden pyörittäjien sijasta tarvitaan terveystaloudellista otetta ja osaamista terveydenhuollon kaikille tasoille. Poliitikot ovat sekaantuneet tähän toimialaan, koska monissa kunnissa valtuustot koostuvat terveyshuollon ja opetuksen edustajista. "Kunnallisetkin" pyörittävät omaa "yksityistä" bisnestään: sitä kutsutaan edunvalvonnaksi.
Irja K. tuntee alaa sisältä päin ja on sitä mieltä, että on aika räjäyttää suuret yksiköt. Systeemin pitäisi pyöriä asiakkaiden ja potilaiden ehdoilla. Nyt byrokratiatalkoita pyörittävät hankekoordinaattorit ja poliitikot. Rakenteiden muutos tulee, kun hoidon tarve hajaantuu. Vaihtoehtona on, että jengi keskitetään "Hiltoniin" (itäuusmaalainen näkökulma).
Suomalaiset eivät ratkaise ilmastonmuutoksessa yhtikäs mitään, mutta vikkeläliikkeisimmät konepajayritykset, asiantuntijaorganisaatiot ja konsultit saavat tästä leipäpuun. Yksi, kaksi tai kolme ydinvoimalaa merkitsee jotain, mutta sähkövetoinen rautatieverkosto korvaa autoilua ja lentämistä Keski-Euroopassa. Olisi viisasta rakentaa rantarata ja sähköinen yhteys Pietariin ja Moskovaan, kunhan pääsemme irti Venäjä, Venäjä, Venäjä pelosta. Venäjä ei tule siirtymään nykyisestä paikasta minnekään (Paasikivi), joten meidän on vain opittava pelaamaan yhteen nyky-Venäjän kanssa.
Ilmastonmuutoksen ratkaisut tulevat kuluttajilta (tältä User Generated Porukalta, enkä nyt tarkoita netin käyttäjiä). Ainut oikea ja toimiva keino on CONSERVATION ja energiaintensiivisen kulutuksen vähentäminen. Samalla vähennämme päästöjä, liikalihomista, sokeri-, verenpaine- ja sydäntauteja. Sinä, minä ja Hentun Liisa, me, voimme tehdä jotain. Poliitikoista parhaatkaan eivät voi tehdä toista Oscar -palkittua ilmastonmuutosdokumenttia. Nobelin palkintokin meni jo.
Minä en usko poliitikkojen kykyyn ilmastoasioissa ollenkaan. Suomessa eivät edes vihreät profiloidu näitten kysymysten asiantuntijoiksi tai edistäjiksi. Siitä on tullut yleispuolue, joka kannatuksen menettämisen pelossa riisuu yltään vihreää menneisyyttään.
Olen pohtinut sosiaalisen median hyödyntämistä innovaatioiden käytäntöön viemisessä. Uskon avoimeen innovatiiviseen yhteistyöhön, johon laajat kansankerrokset osallistuvat. Eduskunta on kansallisvaltion jäänne, ihmisten eläintarha, jonne kohta viedään ekaluokkalaisia, kuten aikoinaan Korkeasaareen. Vieressä on kansallismuseo. Onko joku miettinyt näiden kahden hallinnon yhdistämistä?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti