perjantaina, toukokuuta 06, 2011

Hajautetun sähkön tuotannon mahdollisuudet Suomessa

may5_2011 069

Hajautetun sähkön tuotannon mahdollisuudet kunnissa lisääntyvät risupaketin myötä, mutta metsäteollisuuden ja energia-alan suuryritykset eivät ole innoissaan.

Vihreän teknologian mahdollisuuksista on puhuttu ummet ja lammet, mutta käytännön toimet ovat vielä hujan hajan sirpaleina.

Mitä mieltä olette lähilämmön ja pienimuotoisen sähköntuotannon yleistymisestä maassamme?

Onko risupaketti oikealla asialla? Mauri Pekkarinen ei enää ole TEM:n johdossa. Jatkuuko hajautetun energiatuotannon suosiminen myös tämän tulevan uuden hallituksen aikana – jos sellainen joskus saadaan aikaiseksi?

2 kommenttia:

Timo Kantola kirjoitti...

Lähilämpöä jo mökitkin uuneissaan tuottavat. Taajamissa monissa jo hakkeella tai turpeella toimiva lämpölaitos, joka tuottaa kaukolämpöä kiskurihintaa. Sähkön tuottaminen pienessäkin mittakaavassa vaatii erikoisosaamista, jota jokamiehellä ei ole, mutta paikalliset yritykset voisivat saada jotain aikaan, jos saavat rahoituksen kuntoon ja välttävät paikalliset kapuloitsijat rattaissaan. Jos tuulivoimalaa meinaa perustaa, varmasti paikalliset suojelemaan avohakkuiden täplittämiä maisemiaan.

Helge Keitel kirjoitti...

Timo, "kaukolämoöä kiskurihintaan" on mielenkiintoinen kommentti. Mikä on mielestäsi vikana lähilämmön tuotannossa?

Oletko työssäsi joutunut kosketukseen Stirling-moottoreiden kanssa: 200-vuotta vanha keksintö soveltuisi pienimuotoiseen sähköntuotantoon lämpölaitoksilla.

Tarkoitatko kauploitsijoilla luonnon- ja liiketoiminnan suojelijoita, jotka toivovat, että pois kaikki energia meidän kunnasta tai lähiöistä?

Tuulivoima on vielä niin outo ilmiö suomalaisessa maisemassa, että kaikki korvakuulolta säveltävät, että ei tuon näköistä meille.