Miljardiluokan saha- ja sellutehdashanketta Venäjälle puuhaava Ruukki Group ei ole vieläkään saanut selvyyttä investointihakemuksiinsa Kostroman aluehallinnolta, kertoo Kauppalehti.
Helge: Oppitunti ykkönen. Venäjälle ei kannata mennä yhden kortin varassa. Kabineteissa ja vallan huoneissa väki vaihtuu ja uudet tuulet saattavat puhalluttaa vanhoja sopimuksia pöydän alle tai avoimesta ikkunasta ympäröivään maastoon.
Sijoitusyhtiö tiedotti 21. tammikuuta, että ratkaisua odotetaan kuukauden kuluessa. Nyt yhtiö sanoo, että hankkeen aikataulun kannalta olisi erityisen tärkeää, että haettu prioriteetti-investoijan status saataisiin maaliskuun loppuun mennessä.
Helge: Mikä neuvoksi tällaiseen tilanteeseen?
Yhtiö myös myöntää, että Kostroman aluehallinto esitti investointisopimuksiin muutoksia tammikuun lopulla.
- Kostroman aluehallinnon esittämät vaatimukset verohelpotuksien muuttamisesta ja muutosvaatimuksista metsänhakkuuoikeuksiin eivät perustu tehtyihin investointisopimuksiin, tilinpäätöstiedotteessa kerrotaan. Hakemusten käsittely jatkuu yhtiön mukaan aktiivisena.
Helge: Hmm, ilmeisesti uusia papereita sorvataan.
Venäjän uuden metsälain mukaisesti etuoikeutetun investoijan ei tarvitse taistella hakkuuoikeuksista huutokaupassa. Prioriteetti-investoija saa hakkuuoikeuksia halvemmalla sekä aluksi myös paremman kohtelun vientipuulleen.
Helge: Ilmeisesti alkuperäinen sopimus oli hyvä? Pitää vielä tutkia tarkemmin kohteen sijaintia. Paljonko on matkaa Moskovaan ja Pietariin? Millaiset yhteydet? Missä kunnossa ovat metsäautotiet? Miten puut saadaan irti metsästä ja ajokuntoisten teiden varten?
- Olisi erittäin tärkeää Venäjän metsäteollisuuden kehittymisen kannalta, että nyt suunnitteluvaiheessa ja osittain toteutusvaiheessa olevat projektit voisivat edetä kohtuullisen ennakoidussa toimintaympäristössä, lausuu toimitusjohtaja Matti Vikkula yhtiön tilinpäätöstiedotteessa.
Helge: Tulee mieleen toinenkin hanke. Container... mikä lie, joka kamppaili tontistaan Pietarin satamassa. Miten tämä projekti on edennyt?
Sahan on luvattu käynnistyvän vielä tämän vuoden puolella ja sellutehdas on määrä saada käyntiin 2010 lopussa.
Helge: Sahan rakentamisesta suomalaisilla lienee jo kokemuksia. Tuottoisan liiketoiminnan rakentaminen ei käy käden käänteessä. Työntekijöiden hakeminen, valinta ja kouluttaminen on vaativa tehdä. Suuret ja pienet lähtevät oppimiskäyrällä samalta viivalta.
Suomen-sahoilla haasteelliset näkymät
Viime vuoden loka-joulukuun jaksolla yhtiö teki 7,6 miljoonaa euroa voittoa ennen veroja, kun vuotta aiemmin vastaava tulos oli 2,6 miljoonaa euroa. Liikevaihto tuplaantui 65,6 miljoonaan euroon.
Suurin divisioona eli talorakentaminen kasvatti kvartaalilla liikevaihtoaan ja teki hieman vertailujaksoa heikommin noin 24 prosentin liikevoittoa. Sahabisneksen liikevoitto valahti tappiolliseksi Venäjän-kulujen vuoksi. Myös hoivapalvelut tekivät miinusta muun muassa syksyn palkankorotusten vuoksi. Huonekalubisnes teki 12,2 prosentin liikevoittoa.
Helge: Monialaista toimintaa. Huomioni kiinnittyy erityisesti hoivapalveluihin.
Hallitus ehdottaa osakekohtaiseksi osingoksi 0,04 euroa. Se on sentin enemmän kuin viime vuonna.
Yritysostoja hiljattain tehneen konsernin liikevaihdon arvioidaan kasvavan tänä vuonna noin 20 prosenttia. Tuloksen ennen veroja ennakoidaan kasvavan noin neljänneksellä.
Helge: Ok, katsotaan.
Yhtiö kuitenkin odottaa, että pientalotoimitusten määrä laskee tänä vuonna. Myös sahojen markkinatilanne on muuttunut haasteelliseksi. Huonekalubisneksen tilanne voi yhtiön mukaan muuttua nopeasti huonompaan suuntaan vuoden jälkipuoliskolla.
Helge: Muutoksia odotettavissa. Millaisia kolhuja yritys kestää?
Jussi Rosendahl
jussi.rosendahl@kauppalehti.fi
+358-10-665 101
Helge: Kommentoin Jussin artikkelia. Kostroma haluaisi alueelleen myös paperitehtaan. Pienestä alkanut hanke paisuu kuin pullataikina. On siinä tekemistä, kun näitä palasia yrittää pitää paketissa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti