perjantaina, toukokuuta 23, 2008

Stora Enso etenee Venäjän selluhankkeessa | Kauppalehti.fi

Stora Enso etenee Venäjän selluhankkeessa | Kauppalehti.fi: "Stora Enso etenee Venäjän selluhankkeessa", kirjoittaa Kauppalehti perjantaina 23.05.2008 klo 13:04 STT:tä lainaten.

Uutisessa kerrotaan, että Stora Enso jatkaa kannattavuustutkimusta sellu- ja paperitehtaan rakentamiseksi Nizhni Novgorodin alueelle Venäjällä.

Tutkimuksen odotetaan valmistuvan ensi huhtikuussa (2009) eli vajaan vuoden kuluttua. Tarkoitus on arvioida, kannattaako Venäjällä tehdä paikallisesta puusta paperia Venäjän markkinoille.

Stora Enso alkoi alustavasti selvitellä saman hankkeen kannattavuutta jo viime kesänä (2007). Näiden tutkimusten tulokset tukivat yhtiön mukaan prosessin jatkamista. Jo joulukuussa yhtiö kertoi allekirjoittaneensa aiesopimuksen kannattavuustutkimuksen jatkamisesta Nizhni Novgorodin alueen edustajien kanssa.

Tuoreessa muistissa on Ruukki Groupin karille mennyt hanke. Asian käsittelystä on varmaan saatu hyödyllistä oppia.

"Päätöstä tehtaan rakentamisesta harkitaan vasta, kun nyt alkavan selvityksen tulokset valmistuvat. Hankkeen toteutuminen edellyttää myös, että sille saadaan tarvittavat luvat", KL kirjoittaa.

Mitä Metso Power tekee?

Kotisivuilla ei ole erillistä Metso Power esittelyä.
  1. Metso Paper
  2. Metso Minerals
  3. Metso Automation
A global engineering and technology corporation serving customers in the pulp and paper industry, rock and minerals processing, the energy industry and selected other industries.
Metso Paper on maailmanlaajuinen tuotantolinjojen, koneiden, laitteiden sekä asiantuntija- ja jälkimarkkinapalvelujen toimittaja massa- ja paperiteollisuudelle, levyteollisuudelle sekä voimantuotantoteollisuudelle. Sen tuotteet kattavat tuotantolinjan koko elinkaaren uusista linjoista jälkimarkkinapalveluihin.

Eli "Metso Power" on osa Metso Paperia. En tiennyt tätä. Oletin, että energiaratkaisut ovat täysin erillään.

Metso Paperin Power-liiketoimintalinja toimittaa voimalaitoksille leijupetikattiloita biopolttoaineiden, hiilen ja muiden polttoaineiden polttoa varten. Se on myös maailman johtava sellutehtaiden kemikaalien talteenottojärjestelmien toimittaja. Linjan tuotteita ovat leijupeti- ja talteenottokattilat, haihduttamot, ilmansuojelujärjestelmät ja huolto. Power-liiketoimintalinja on suunnitellut ja valmistanut maailman suurimmat bioenergia- ja talteenottokattilat."

Metso Paperin Powerilla on toimintaa Lapualla. Kvaernerin entiset energia-alan toiminnot ovat Turussa?

SetCon Consulting Oy: Aumatec

SetCon Consulting Oy | Aumatec tarjoaa näitä palveluja:

  • Kunnossapito- ja tehdashuoltopalvelut
  • Laite-, kone- ja linjastoasennukset
  • Prosessiputkiasennukset
  • Teräsrakennetyöt
  • Laitosmiespalvelut
  • Kapasiteettipalvelut
  • Laivojen varustelutyöt

Kotisivulla olevassa kuvassa on Lahden Lämpövoima Oy, jonka voimalaitosten vuosihuollot on tehnyt Aumatec.

Aumetek Oy on vuonna 1987 perustettu yritys, jonka toimialana on asennus-ja tehdashuoltopalvelut. Kiinnitin huomioita yrityksen ilmoitukseen: "Haemme palvelukseemme koneasentaja. Työtehtävät ovat paljolti Lahden lähialueilla ja ympäri Suomea."

Jatkan tässä kirjoitussarjaani kunnossapidosta. Osa niistä ole julkaissut toisessa "innovaatioiden kaupallistaminen" blogissa. Aumatec sopii paremmin tähän kohtaan, koska käsittelen tässä blogissa energiantuotantoa ja bioenergiaa.

Turun Sanomat Biojalstamoista

Turun Sanomat: "Paperitehtaista tulee biojalostamoja turkulaistutkijoiden johdolla", otsikoi HANNE YLI-PARKAS Turun Sanomissa

Nykyinen kemikaalilainsäädäntö saattaa jopa hidastaa suomalaisen prosessikemian innovaatioiden käyttöönottoa. Akatemiantutkija ja dosentti Stefan Willför Åbo Akademin puu- ja paperikemian laboratoriosta harmittelee, että lainsäädännössä on tapahtunut viime vuosina edistysaskeleita, mutta silti säädökset laittavat kapuloita rattaisiin.

"Ongelma on se, että vaikka esimerkiksi puusta eristetty kemikaali on täysin luonnonmukainen, lain edessä sitä käsitellään samaan tapaan kuin synteettisiä kemikaaleja."

Vastikään arvostetun Wallenberg-palkinnon saanut Åbo Akademin professori Bjarne Holmbom toteaa, että lainsäädännöllä yritetään suojella sekä luontoa että kuluttajia.

"Silti, monia synteettisiä aineita voitaisiin hyvin korvata luonnollisilla kemikaaleilla. Tulevaisuudessa entistäkin enemmän, niin ruoka- kuin lääke-aineissa, Holmbom kaavailee."

Mielenkiintoinen juttu, haen tästä lisätietoja.

keskiviikkona, toukokuuta 21, 2008

Milloin rakentaminen vilkastuu uudelleen?

Peräti 255 000 asuntoa on tyhjillään tai vailla vakinaista asukasta, kertoo Tilastokeskus. Vuoden 2007 lopussa Suomessa oli 2 732 000 asuntoa, joista 45 prosenttia oli yksiöitä tai kaksioita.

Nykyisestä asuntokannasta 63 prosenttia on rakennettu 1970-luvulla tai sen jälkeen. Viime vuosina rakentaminen on ollut vilkasta Suomessa ja vaikutus työllisyyteen on ollut merkittävä. Mitä tapahtuu, kun rakentamisen vauhti hiipuu? Kauanko kestää ennen kuin vauhti nousee uudelleen huippulukemiin?

"Talotyypeittäin tarkasteltuna kerrostaloasunnoista 63 prosenttia, rivitaloasunnoista 91 prosenttia ja erillisistä pientaloasunnoista hieman yli puolet on rakennettu 1970-luvulla tai sen jälkeen", kerrotaan Kauppalehdessä. Tämä enteilee tietenkin myös merkittävää saneeraustarvetta, joka sekin työllistää rakennusalaa ja tarvikkeiden tuottajia.

tiistaina, toukokuuta 20, 2008

Talousmyrskyn silmässä - Untuvikosta sijoittajaksi

Talousmyrskyn silmässä - Untuvikosta sijoittajaksi: "Osakemarkkinat ovat piristyneet varsinkin kehittyvillä markkinoilla, Japanissa ja Euroopassa. USA:ssa pörssi matelee ja myös dollarin kurssi on pysynyt melko maltillisena. Mieliala markkinoilla on taas melko valoisa ja taantumasta uskotaan yleisesti tulevan lyhyt. Mielenkiintoista, mikäli tähän uskoo, että Eurooppa ja muu maailma näyttää lähes välttäneen taantuman. Baltiassa sen sijaan kohisee. Viron ylikiihtynyt talous on tehnyt äkkijarrutuksen ja kaikki merkit viittaavat siihen, että siitä saattaa tulla rumaa jälkeä. Viron talouskasvu ensimmäiseltä neljännekseltä oli vain 0,4% ja inflaatio huhtikuusta 11,4%. Odotettavissa on myös Itä-Euroopan maissa samanlaista. Myös Espanja ja Englanti ovat kokemassa rajun asuntokriisin", kirjoittaa Untuvikosta Sijoittajaksi blogissaan Kauppalehdessä.

Rakentamisen lasku jatkuu:
  1. Baltiassa
  2. Espanjassa
  3. Englannissa
  4. Itä-Euroopassa
Murros on käynnissä ja nopeaa reagointia tarvitaan. Raaka-aineiden hinnat, ruoka ja energia ovat nousussa, mutta rakentamiseen käytettävien raaka-aineiden hinnat saattavat edelleen laskea:
  1. Sahatavara
  2. Rakentamisen komponentit
  3. Ja myös asuntojen ja kiinteistöjen hinnat laskevat

sunnuntaina, toukokuuta 18, 2008

Millaisia rakennuksia haluamme?



Millaisia rakennuksia haluamme tulevaisuudessa? Avoimen lähdekoodin toimintatapa soveltamalla voidaan kehittää asumista ja uusia asumisen muotoja.

Metsäteollisuutemme uudistuu



Kuva tulitikkutehtaalta. Vuosi takaperin 27. toukokuuta 2007 vierailimme Saaren kylässä, jossa elettiin hyviä vuosia tulitikkuja tehtailemalla. Alla oleva teksti on Kauppalehden blogista, jonka elvytän uusiokäyttöön.

Olemme kirjoittaneet Pressossa mm. vanhanaikisen kanssa metsäteollisuuden loistavasta menneisyydestä, puutavaran sulkutulleista, biodieselistä, bioreaktoreista ja tulevaisuuden uhkista. Mahdollisuuksiakin on. Metsäteollisuutemme elää murroskautta. Uuteen sellun ja paperin jalostuskapasiteettiin ei ole investoitu vuosiin.

Päinvastoin, odotettavissa on toimia ylikapasiteetin purkamiseksi. Sahat ovat modernisoineet koneitaan, vähentäneet väkeä, lisänneet automaatiota ja jotenkuten säilyttäneet kannattavuutensa. Puusepänteollisuus näivettyy. Meille ei ole syntynyt Ikean kaltaista jakeluliiketoimintaa.

MÄNTSÄLÄSSÄ OLI YHDEKSÄN TULITIKKUTEHDASTA

Kävimme tänään Mäntsälässä tutustumassa Saarne kartanoon, joka on Helsingin yliopiston käytössä. Aikoinaan Saaren kylässä toimi yhdeksän tulitikkutehdasta. Suurin näistä tuotti alussa mukavasti rahaa Saaren kartanon omistajille.

Monien vaiheiden jälkeen kartanon tulitikkutehdas myytiin vastentahtoisesti bulvaanin kautta ruotsalaiselle tulitikkukeisarille Kreugerille, jonka tapoihin kuuluu ostettujen tehtaiden sulkeminen, koneiden murskaaminen ja tuotannon keskittäminen Ruotsiin. Ivar Kreuger tavoitteli maailmanlaajuista monopolia.

IVAR KREUGER OSTI TEHTAITA, SULKI NE JA ROMUTTI KONEET

1920-luvulla suomalaisissa tulitikkutehtaissa tapahtui raju mullistus. Koko 1920-luvun alkupuolen ruotsalaisen tulitikkutrustin hallitsija Ivar Kreuger raivasi joskus jopa kovin epäilyttävin keinoin ensin ruotsalaiset tulitikkutehtaat ja pikku hiljaa suomalaisetkin omistukseensa.

Viimeinen taistelija oli savolainen konsuli Lauri Hallman, kunnes hän vuonna 1926 möi tulitikkutehtaansa ruotsalaisille. Mäntsälän kunnassa sijainneen Saaren kartanon tulitikkutehtaan kohtaloksi koitui sama mies, Ivar Kreuger, joka viimein ampui itsensä pariisilaisessa hotellissa, kun hänen oma tulitikkuimperiuminsa romahti. On myös väitetty, että Kreuger murhattiin huoneistossaan 12 maaliskutta 1932.

MÄNTSÄLÄN SAAREN KYLÄN KARTANO

Mäntsälän historiaan ovat voimakkaasti vaikuttaneet lukuisat kartanot. Niiden menneisyys on täynnä voimakkaita naisia, kyvykkäitä miehiä ja värikkäitä tapahtumia. On niitä eletty vaikeita aikoja ennenkin. Tulitikkutehtailun nousukausi alkoi ensimmäisen maailmansodan jälkeen.

Saaren kylässä oli tehtaan perustamista varten tarpeellista osaamista. De la Chapelle -suvun aikana Saaren kylässä, kartanon mailla toimivat meijeri, saha, mylly, tiilitehdas, kauppa ja tulitikkutehdas. Haapaa oli runsaasti tarjolla ja tulitikkubuumin hiipumisen jälkeen haapaa höydynnettiin mm. Skinnarbyn nappi- ja jäätelöpuikkotehtaassa, jonka toiminta hiipui vasta 60-luvulle tultaessa.

SAAREN KOMEA KARTANO

Vuonna 1693 ¾ kylän maista käsittänyt ratsutila joutui Petter Fischerin haltuun. Hänen sukunsa omisti kartanon 1790-luvulle saakka, jolloin tilan osti helsinkiläinen Sederholmien kauppiassuku. Vuonna 1885 Saaren kartano siirtyi Vapaaherra Richard Casimir de la Chapellelle. Hän perusti Saarelle tulitikkutehtaan, jonka toimintaa hänen poikansa Knut Richard jatkoi.

Knut Richard de la Chapelle avioitui Anni Erichin kanssa vuonna 1919. Heidän ainoa poikansa Curt Richard syntyi vuonna 1929. Anni de la Chapellen ensimmäinen puoliso oli sosiaalidemokraattien kansanedustaja Mikko Erich, jonka puhetilaisuutta Mäntsälässä Ohkolan työväentalolla oikeisto vastusti niin, että sysäys Mäntsälän kapinaan lähti liikkeelle tästä tapahtumasta.

Vapaaherra Knut Richard de la Chapelle kuoli lyhyen sairauden jälkeen jo vuonna 1934; 1930-luvun alun vuodet olivat olleet taloudellisesti vaikeita, vapaaherran sijoitukset olivat epäonnistuneet ja uuden kartanon rakentaminen oli ollut kallista.

Knut Richardin kuoleman jälkeen pesän velat olivat varoja suuremmat. Ruotsalainen trusti kaappasi tulitikkutehtaan, asutushallitus osti kartanon maineen ja myös kartanon irtaimistoa, karjaa ja maatalouskoneita myytiin useassa huutokaupassa.

perjantaina, toukokuuta 16, 2008

Mennään metsään puuta ja muuta hakemaan


Miten innovaatioita tehtaillaan tulevaisuudessa sosiaalista mediaa ja sosiaalisia verkostoja hyödyntäen?

Mielessäni on mielenkiintoinen kokonaisuus, joka realisoituessaan johtaa sellaiseen, jota olemme eri teitä pitkään tavoitelleet.

Olemme lähestyneet asiaa "Global Open Innovation & Co-creation" mantraakin hyödyntäen.

Testipenkissä useita kohteita, joissa Ciscon, IBM:n, Oraclen, WebEx ja Nokian kehittämää UCC = "unified communication and control" alustoja voi hyödyntää metsäteollisuuden koko arvoketjun kehittämisessä.
  1. kannolta alkaen
  2. raaka-ainelogistiikka
  3. jalostus ja jatkojalostus
  4. suunnittelu (arkkitehdit ja rakennussuunnittelu)
  5. rakennuttajat
  6. rahoittajat ja sijoittajat
  7. kiinteistökauppiaat (tämä selittää mielenkiintoni Iggloon)
  8. loppukäyttäjät

Tuossa ketjussa on lisäksi logistiikan hallintaa, sisustuksen valmistusta puusta ja muusta, sekä puupohjaisten komponenttien teollista tuotantoa.

Muutoslupaukset ovat dramaattisia

Ensin on saatava muutama hanke pelittämään. Emme ole puolellakaan sanalla yrittäneet myydä uutta kokonaisuutta, kunnes asteittain oivalsimme, ettei tämän alan osaajista ja testaajista ole maassamme ylitarjontaa.

Amerikassa tarjontaa on, mutta metsään ja rakentamiseen, bioenergiaan, bioteknologiaan erikoistuneita ei näkyvästi sielläkään.

Sosiaalisen Median sovellukset ovat tähän asti uponneet high-techiin ja media-alaan, mutta monet muut tietointensiiviset alat (rakentaminen, metsäteollisuus, metalliteollisuus) eivät ole vielä korvaansa lotkauttaneet. Onko kukaan edes kertonut?

Perinteiset toimialat elävät omissa sisäisissä, suljetuissa verkoissaan, joista ei ole "edes sontaluukkua" ulkomaailmaan.

Tuloksena on ongelmien, viestintävirheiden ja katastrofien kasaantuminen.
  1. Stora Enso - Kemijärvi
  2. Nokia - Bochum
  3. Nokian vesi - vesikatastrofin katastrofaalinen hoito
  4. Tuusulan ideapark - ministerit ja mediat sotkussa
  5. Ulkoministeri - tekstiviestien takia lähtö
  6. Puutullit - vastakkainasettelun paluu Suomi - Venäjä suhteissa
Yhteisenä nimittäjänä näillä on "sosiaalinen konflikti" tai "vuorovaikutuksen heikkous" tai "ajautuminen yhteiskunnasta erilleen omaan maailmaan" (poliitikkojen vallantavoittelu, metsäyhtiöiden jähmettyminen omaan markkinarakoonsa jne).

Näkisin, että sadoista tuhansiin henkilöitä työllistävissä yrityksissä "sosiaaliset innovaatiot" tulisivat parhaiten oikeuksiinsa.

Pienissä yhteisöissä sorrutaan näpertelyyn

Metsäteollisuuden sosiaalisen verkottumisen globaali toimintaympäristö pitää sisällään kannolta jalostukseen, suunnittelusta rakennuttajille, ja loppupäässä kuluttuja "koko jalostusketjun maksajana".

Arvoketjussa UCC takaa esteettömän ja nopean viestinnän. Se on keino kehittää uinuvia toimialoja.

Resepti toimii metsäalan jättiyrityksissä, mutta nämä suurimmat eivät välttämättä osta ratkaisua "pikkunarikoilta", koska saavat saman asian kovemmalla hinnalla IBM:ltä, Tieto Entorilta, Ciscolta, WebEx tai muulta megafirmalta.

Tarkoitan aivan uudenlaista "sosiaalista arkkitehtuuria", joka tekee tuloaan, jota mekin Basecampissa olemme harjoitelleet. Näillä vehkeillä ja metodeilla pienetkin toimijat voivat ponnistaa nopeasti maailmanluokan tietoisuuteen.

Tarkoittamallani metodilla voidaan purkaa ongelmia pientalorakentamisessa. Sosiaalisia verkostoja hyödyntämällä innovaatioiden rakentaminen uudistuus. Maailmanlaajuinen yhteistyö "onnistuu heittämällä", mutta näkyvää jälkeä syntyy vain, jos taustalla on riittävästi tuotantokapasiteettia (Oltava toimituskykyä = Able to Deliver).

Sadasta tuhannen henkilön firmoista olisi hyvä aloittaa. Tämä on kaikki on sitä laajaa konseptia, jonka synnytystuskissa on taaperreltu vuosituhannen alusta alkaen. Erikokoiset ja näköiset harjoitusottelut ovat osoittaneet, että konsepti on "geneerinen" eli on toimialariippumaton.

torstaina, toukokuuta 15, 2008

Rakentaminen Porvoossa

Rakentaminen on ollut vilkasta Porvoossa.

Kuninkaanporttiin nousee uusia liiketiloja ja kauppoja.

Porvoon tuomiokirkon paanukattoa laitetaan paikoilleen.

Pääkaupunkiseudun tonttipula heijastuu myönteisenä kehityksenä puolen tunnin etäisyydellä olevaan Porvooseen.

Porvoon vanha kaupunki olisi kuitenkin laajan kunnossapitourakan tarpeessa.

Vanhan korjaaminen on vaativa laji. Löytyykö meiltä riittävästi osaajia tämän haasteen hoitamiseksi?

keskiviikkona, toukokuuta 14, 2008

Kylän paluu


  1. Tiivis rakentaminen
  2. Kyläyhteisön paluu
  3. Yhteisöllisyys
  4. Integraatio
  5. Pieni on kaunista
  6. Puurakentaminen
  7. Kivirakentaminen
  8. Bioenergia
  9. Biokylä
  10. Biocity

tiistaina, toukokuuta 13, 2008

Palveluyhteiskunta 2004

Friday, December 10, 2004

Kaksi kolmasosaa EU:n bruttokansantuotteesta koostuu palveluista. EU:n palveludirektiivin tarkoitus on lisätä taloudellista toimintaa, sen luulisi olevan kaikkien intressissä. Direktiivihanke on herättänyt vastustusta useissa jäsenmaissa sekä Euroopan parlamentissa. Elinkeinoelämä tukee sitä voimakkaasti, kirjoitin 10.12.2004.

Ideaparkia suunniteltiin tai rakentaminen oli käynnistynyt. Hankkeen järkevyydestä keskusteltiin, mutta se syntyi ja viimeisten uutisten mukaan siellä kävi seitsemän miljoonaa vierasta vuonna 2007. Alussa puhuttiin miljoonasta vierailijasta kuukaudessa. Tulos on tietenkin merkittävä, koska Tuurin kyläkaupassa käy viitisen miljoonaa ihmistä.

Venäjäkö pelottava investointikohde? Suomen metsäteollisuuden investointipolitiikasta Venäjällä on polemisoitu. Väitetään, että strategisia päätöksiä tehdään työnjohtotason visioilla. Suomalaiset odottelevat virallista investointisuojaa ja hukkaavat varmuutta odotellessaan mahdollisuutensa hyödyntää maantieteellistä läheisyyttään.

Kirjoitin tällä viikolla Kauppalehden blogissani metsäteollisuutemme investoinneista Venäjällä.

IKEA on panostanut Venäjällä sekä uusien kauppojen rakentamiseen, että tavaratuotannon laajentamiseen.

"Holiday shopping in Paris is one of the most spectacular experiences the city has to offer", kirjoitin joulukuussa 2004. Viittasin tuolla ilmeisesti Ikean mainokseen.

Lahjojen ostaminen onnistuu mainiosti myös IKEAn uusissa Moskovan myymälöissä. Palvelujen kehittäminen vaatii myös strategisen tason investointeja.


Terveisiä Loviisasta - Näyttöjä Lahdesta

Lahti
Tämä blogi perustettiin kesällä 2005.

Keskustelua Hannu Koverolan kanssa 21.11.2005 kuvasin näin:

"Kuvagalleria löytyy oikealla olevasta linkkilistasta. Toivotan teillä hyvää kokousta ja laitan tässä tiedoksenne esimerkin suomalaisesta suuryrityksestä, joka hyödyntää blogeja organisaation oppimisen sosiaalisen vuorovaiktuksen työkaluna."

Tarkoitin Kone Oy:ta, jossa yritysbloggaamista kokeiltiin varhain.
  • Kone Oy Juha Matti Arola
  • Tässä esimerkki KK-Netin projekti blogista jossa rakennamme laajaa yritystoiminnan kehittämisen verkostoa
Tuossa vaiheessa en vielä puhunut "kanvista". Se puhe yleistyi vasta 2007.

Kuvassa on esimerkki laajakuvanäyttöön perustuvasta informaatiopisteestä, jota Lahden seutu ja kaupunki käyttävät kertoakseen matkailijoille palveluistaan ABC-asemalla.

Toivotan teille mielenkiintoista kokousta.

Tässä on pieniä viitteitä tulevasta. Kommentointi oli alussa tekniikkakeskeistä. Oli puhetta teksteistä ja työskentelytavoista. Sen jälkeen erilaiset teemat ja uutiset ovat nousseet sisällön pääaiheiksi.


sunnuntaina, toukokuuta 11, 2008

Elimäki

Elimäki toivottaa Tervetuloa uudelleen!

Tienvarsimyymälät avataan, mökkikansalla on mahdollisuus ostaa paikallisia tuotteita.

VT6 varrella oleva Piika & Renki on ollut vakiokohteena matkalla Kouvolan kautta itään tai pohjoiseen.

Mitä muuta mielenkiintoista löytyykään kesäreittien varrelta?

perjantaina, toukokuuta 09, 2008

Blogi on voimakas väline

Blogi on voimakas väline kirjoitin 8.11.2005 kello 13:17. Siirrän tämän ajankohtaisuutensa takia kärkipaikalle, jotta voin jatkaa asian käsittelyä poimimalla tästä jutusta inspiroivia teemoja.

Ranskalaiset ystävämme kertoivat ongelmalähiöiden kehittämisen tarpeista 80-luvun lopulla. Poliitikot ovat suunnitelleet muutoksia kauan. Ranskalaisilla on oma mallinsa Business Improvement District:ista, jolla on grandioosimpi nimi: Le Grand projet de Ville.

Olemme tutkineet näitä kaupunkiosa-alueiden kehittämishankkeita ja vierailimme muutamissa viime keväänä (2005). Lukuisilla Le Grand Projet de Ville on saatu paljon hyvää aikaiseksi, mutta ongelmalähiöiden ruutitynnyreiden purkamiseen ranskalaisilla ei ole ollut voimaa eikä tahtoa.

Ranskan mellakat leimahtivat tuleen 27. lokakuuta 2005, kun Ziad Bennan ja Banou Traore kuolivat paetessaan poliisia, kiipeämällä Livry-Garganin muuntama-alueelle, sähkön jakelukeskukseen, menehtyen siellä kuolettavaan sähköiskuun.

Ziad Benna ja Banou Traroe eivät olleet kuuluuisuuksia elinaikanaan. Vasta heidän kuolemansa nosti heidän nimensä kaikkien huulille ja historiaan he jäävät kahtena poikana, joiden saama sähköisku laukaisi yhä laajenevat mellakat Ranskassa. Ongelmia on ollut jo muuallakin Euroopassa.
Poikien kuolemasta kertova Blogi ja lukuisat muut blogit ovat nostattaneet vihaa siirtolaisten keskuudessa. Jo toista viikkoa jatkunut mellakointi huolettaa tietenkin kaikkia ranskalaisia, mutta myös muiden keski-eurooppalaisten maiden poliitikkoja ja kansalaisia. Siirtolaiset elävät ahtaissa ja taloudellisesti ankeissa olosuhteissa myös Italiassa, Saksassa, Belgiassa ja Espanjassa.

Onneksi Suomessa ei ole näköpiirissä mitään tämän kaltaista. Eilen keskustelimme blogien käytöstä ja käyttökelpoisuudesta Tähtitaajamien rauhanomaisessa kehitystyössä. Pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan opeilla saattaisi viime vuosien kehityksen valossa olevan vientiä pohjoisen ulottuvuuden ulkopuolelle.

Blogeilla on tiedotettu Irakin sotarintamalta, Tyynenmeren tsunamionnettomuuden uhreista, Hirmumyrsky Katrinan tuhoista, Lontoon metroon ja bussiin kohdistuneesta pommi-iskusta, ja nyt viimeisenä esimerkkinä Pariisista koko maahan levinneestä mellakoinnista.

Kansalaisjournalismin mahdollisuudet ovat verkottuneessa yhteiskunnassa moninaiset.

Amerikassa uskonnolliset piirit käyttävät blogeja ajatustensa ja aatteidensa levittämiseen ja terroristit ovat oivaltaneet blogien ja pikaviestinnän merkityksen vihan lietsonnassa ja ongelmanuorten ohjauksessa.

"The 2005 Paris suburb riots are an ongoing series of riots primarily focused near Paris which have continued for eight consecutive nights beginning on Thursday, October 27, 2005, with violent clashes occurring between hundreds of youths and the French Police.

They were triggered by the deaths of two teenagers of African origin in Clichy-sous-Bois, a poor commune in an eastern banlieue (suburb) of Paris, and then spread to other parts of Seine-Saint-Denis. Others minor riots have now spread to other areas of France (Seine-et-Marne, Val-d'Oise, Rouen, Dijon, and Marseilles). On the night of 3 November, 500 cars were torched and arson occurred in Aulnay-sous-Bois, Neuilly-sur-Marne, Le Blanc Mesnil, and Yvelines.


The riots were ignited when the word was spread that two teenagers living in Clichy-sous-Bois, Ziad Benna (17) and Banou Traoré (15), died of an electric shock after they came into contact with a transformer."


torstaina, toukokuuta 08, 2008

Process Vision Oy energia-alan tietojärjestelmät

Process Vision Oy on yli 100 henkeä työllistävä IT-yritys, joka on erikoistunut energia-alan tietojärjestelmiin. Asiakkaitamme ovat niin suuret kuin pienemmätkin energia-alan yritykset Pohjoismaissa ja Keski-Euroopassa. Toimipisteet: Helsingin Lauttasaaressa, Jyväskylässä, Uppsalassa sekä Hollannin Arnhem:ssä.

Monella energia-alan toimijalla on toimintaa Jyväskylässä. Liittykö tämä bioenergiaan?

Vapor Oy vesi- ja höyrkattiloita

Kirjoitin eilen Vaskolista. Tänään vuorossa on Vapor Oy, joka on Suomen johtava vesi- ja höyrykattiloiden valmistaja kokoluokassa 1–33 MW. Nettisivuilta löytyy lisätietoja Vaporin toiminnasta [www.vapor.fi]

Vapor Finland Oy

Edelläkäyvää voimatekniikan tuotantoa
jo yli 45 vuoden ajan

Yritys valmistaa perinteisten kattilaitosten ohella myös biolaitoksia arina- ja leijupetikonstruktiolla ja tarjoaa kattiloiden ja painelaitteiden suunnittelun ja valmistuksen lisäksi myös kattilalaitosten kokonaistoimituksien projektointia avaimet käteen -periaatteella.

Vaporilla on toimipisteet:
  1. Oulussa konepaja
  2. Nivalassa konepaja
  3. Toimipiste Keravalla
  4. Toimipiste Lappeenrannassa
"Vapor Finland Oy:n tytäryrityksiä ovat Tamperelainen suunnittelutoimisto Steamtec Oy sekä Kiuruvedellä sijaitseva arinalaitosrakentaja HLR-Energia Oy. Vapor Finland Oy:n kanssa samaan yritysryhmään kuuluvat lisäksi Höyrytys Oy, HyXo Oy, Septek Oy, VodaPro Oy ja ServPro Oy", selviää yrityksen henkilöstöhakuilmoituksesta (MOL). Lisätietoja pdf-tiedostossa.

Paljonko polttokelpoista puuainesta metsästä?

Metsäntutkimuslaitoksen mukaan metsistä voidaan vuodessa korjata 15 miljoonaa kuutiota polttokelpoista puuainesta.

"Tämä on viisi kertaa enemmän kuin puuperäisen biomassan käyttö oli vuonna 2006", toteaa johtaja Markku Melkko Metsäntutkimuslaitoksesta.

Hän pitää viiden miljoonan kuution tavoitteen saavuttamista vuoteen 2010 mennessä realistisena ja odottaa vauhdin edelleen paranevan seuraavalla vuosikymmenellä.

"Teollisuuden ainespuun hankinnan yhteyteen kytketty energiapuun hankinta voi kasvaa vuoteen 2015 kymmeneen miljoonaan kuutioon vuodessa", Melkko toteaa tammikuun 2007 Arborissa.

Teoreettisesti metsistä olisi saatavissa vieläkin enemmän raaka-ainetta. Metsässä luontaiseesti kasvava raaka-aine on ylivoimaisesti kilpailukykyisin vaihtoehto lisätä kotimaisen polttoaineen käyttöä.

Näin suurten kuitumäärien irrottaminen metsästä pelottaa tietenkin sellun ja paperin valmistajia, kun tämän lisäksi "kantona kaskessa" on Venäjältä tulevan puutavaran tuonnin tyrehtyminen, jollei WTO-sopimusta saada syntymään.

keskiviikkona, toukokuuta 07, 2008

Puuperäinen biomassa

Metsäntutkimuslaitoksen mukaan metsistä voidaan vuodessa korjata 15 miljoonaa kuutiota polttokelpoista puuainesta.

"Tämä on viisi kertaa enemmän kuin puuperäisen biomassan käyttö oli vuonna 2006", toteaa johtaja Markku Melkko Metsäntutkimuslaitoksesta.

Hän pitää viiden miljoonan kuution tavoitteen saavuttamista vuoteen 2010 mennessä realistisena ja odottaa vauhdin edelleen paranevan seuraavalla vuosikymmenellä.

"Teollisuuden ainespuun hankinnan yhteyteen kytketty energiapuun hankinta voi kasvaa vuoteen 2015 kymmeneen miljoonaan kuutioon vuodessa", Melkko toteaa tammikuun 2007 Arborissa.

Teoreettisesti metsistä olisi saatavissa vieläkin enemmän raaka-ainetta.

Metsässä energian raaka-aine on ylivoimaisesti kilpailukykyisin vaihtoehto lisätä kotimaisen polttoaineen käyttöä.

Vaskol Oy Jyväskylästä tekee lämpö- ja voimalaitossuunnittelua

Olli, luen tammikuussa 2007 julkaistua Arbor business -julkaisua, josta löydän ilmoituksen vuonna 2000 perustetusta Vaskol Oy:stä, jonka erityisosaamista ovat:
  1. lämpö- ja voimalaitossuunnittelu
  2. sijaintipaikka:
    - Jyväskylä
    - Seinäjoki
Toiminta-ajatuksena on kokonaisvaltaisten suunnittelupalvelujen tuottaminen:
  1. yrityksille
  2. julkisyhteisöille
"Tietokoneiden avustuksella yli 20 ammattitaitoista suunnittelijaamme ovat luoneet lukuisia 3D-malleja, laskelmia sekä piirustuksia asiakkaidemme käyttöön hankkeiden toteuttamiseen", kerrotaan yrityksen mainoksessa.

Tiedot ovat yli vuoden ikäisiä ja muutoksia on saattanut tapahtua, mutta tässä saattaa olla työsi kannalta hyödyllistä tietoa.

Vaskol Oy on vuoden vuoden 2007 alun tietojen mukaan "ollut mukana 50 biolämpölaitoshankkeessa sekä 70 öljy- ja kaasulämpölaitoshankkeessa". Lisäksi yritys on toiminut suunnittelijana useissa voimalaitoshankkeissa.

  1. Hankkeiden koko ja laajuus vaihtelevat aina kokonaisista pelletti-tehdashankkeista yksittäisten laitteiden tuotekehitykseen
  2. Toimeksiannot ovat koskeneet projektointia, suunnittelua sekä valvontaa
Vaskolin palvelujen käyttäjiä on viitisenkymmentä ja joukosta löytyvät:
  1. Vapo Oy
  2. Vapor Finland Oy
  3. KPA Unicon Oy
  4. Wärtsilä Biopower Oy
  5. Foster Wheeler Oy
  6. VTT / Jyväskylän yliopisto
Nettisivuillaan Vaskol Oy esittelee palvelujaan näin: "Vaskol pyrkii toiminnassaan asiakaslähtöiseen, joustavaan työskentelyyn, jossa asiakas saa haluamansa kokonaisuuden hankkeeseensa. Tätä toimintaa tukee halumme olla mukana eri verkostoissa yhteistyökumppanina, antamassa oman jatkuvasti kehittyvän panoksen toimitusketjuun. Toimipisteemme sijaitsevat Jyväskylässä ja Seinäjoella, keskellä Suomea, joten olemme palvelumatkan päässä kaikkialta."
  1. Jyväskylä
  2. Seinäjoki
Vaskol Oy palvelee energia-alalla toimivia yrityksiä, laitetoimittajia, teollisuuslaitoksia ja julkisyhteisöjä.

Tästä osoitteesta löytyvät yhteystiedot.

Myynnin johtaminen uusin menetelmin

Myyntiä yrityksissä ei pidä jättää pelkästään myynnille. Vanhan "luukuttamisen" sijasta tarvitaan uudempaa ja modernimpaa myyntiä. Siihen osallistuu henkilöitä yrityksen eri funktioista.

Myynti on lähinnä asiakasta oleva toiminto, ja sen pitää toteuttaa yrityksen strategiaa ja ohjata sen kehittämistä.
  • Miten b-to-b yritysten tulisi toimia?
  • Miten kasvuhakuisen yrityksen myynti organisoidaan?
  • Miten tuotteeseen liittyvistä palveluista saadaan hintaa?
  • Miten myynnin tueksi liitetty palvelu nivelletään strategiseen kokonaisuuteen?
  • Miten myydään tuotteen ympärille rakentuvaa kokonaisuutta?
  • Kassavirta muodostuu kokonaisuudesta
  • Miten ratkaisujen myyminen organisoidaan?
  • Miten myynnin globaalit ratkaisut saadaan toimimaan?
  • Aktiivisen kansainvälisen historian hyödyntäminen
  • Kun kaikki on kaupan!

tiistaina, toukokuuta 06, 2008

Tempaise tuulesta sähköä

"Pientuulivoimala voidaan helposti kytkeä Tuulilämmittimellä vesivaraajaan ja säästää öljy- ja sähkölämmityksen kuluissa. Tuulivoimala on tehokas lämmityskustannuksia säästävä ratkaisu, joka maksaa itsensä nopeasti takaisin. Lämmityskäyttöön tarkoitettuja pientuulivoimaloita on saatavilla 2 kW voimalasta alkaen jopa 20 kW tehoon saakka. Tuulilämmitin™ on suomalaista tuotekehitystä oleva tuote", kerrottiin tiedotteessa, johon tutustuin tänään. Palaan aiheeseen. Lisätietoja löytyy linkistä Tuulivoimala.

Vaasa Engineering

Törmäsin tänään Vaasa Engineering –konserniin, joka on "erikoistunut sähkö- ja voimalaitosten sekä teollisuusprosessien sähköistykseen ja automaatioon". Konsernin muodostavat Vaasa Engineering Oy sekä tytäryhtiöt Vaasa Kojeistot Oy ja Vaasa Service Oy, joista ensin mainittu vastaa kojeistojen ja järjestelmätuotteiden valmistuksesta ja jälkimmäinen asennustoiminnasta.
  • Yritys tarjoaa asiakkailleen räätälöityjä kokonaisprojekteja suunnittelusta ja järjestelmätoimituksista käyttöhenkilökunnan koulutukseen.

  • Vaasa Engineering toteuttaa teknisesti vaativia projekteja kotimaassa ja eri puolilla maailmaa avaimet käteen–periaatteella.
Liiketoimintamme ydintuotteet VE valmistaa itse ja lisäksi meillä laaja verkosto tunnettuja, laadukkaita toimittajia.
  • Olen kiinnostunut voimalaitosten toimituksista
Kilpailukykynsä VE perustaa "pitkään kokemukseen alalla sekä jatkuvaan henkilökunnan osaamisen kehittämiseen". Vaasa Engineering –konsernin liikevaihto vuonna 2007 oli 48 MEUR ja henkilöstöä palveluksemme on tällä hetkellä 340.

Ikääntyminen ja asuminen

Stakes edistää hyvinvointia ja terveyttä sekä toimii laadukkaiden ja tuloksellisten sosiaali- ja terveyspalveluiden turvaamiseksi koko väestölle yhtäläisin perustein. Tässä tarkoituksessa se tuottaa ja välittää sosiaali- ja terveysalan tietoa ja osaamista päättäjille ja alan toimijoille.

Tämä sopii mainiosti tämän päivän asumisen teemaan.

Stakestieto-tulosalueen Sosiaali- ja terveysalan tietoyhteiskuntayksikön tehtävänä on tutkimus-, kehittämis- ja asiantuntijatyö sosiaali- ja terveysalan tietoyhteiskuntakysymyksissä.

Pitää tutkia tarkemmin.

Sosiaaliportti.fi on sosiaalialan vuorovaikutteinen verkkopalvelu. Palvelu kokoaa ja välittää monipuolisesti sosiaalialan verkkotietoa, lisää alan toimijoiden näkyvyyttä sekä tarjoaa ammattilaisille paikan verkostoitumiseen. Sosiaaliportin toiminnasta ja kehittämisestä vastaa päätoimittaja yhdessä toimituksen kanssa. Sosiaaliportti on vakiintunut osa Stakesin toimintaa.

maanantaina, toukokuuta 05, 2008

Airix teollisuuden instrumentointi- ja automaatiosuunnittelua

AIRIX Teollisuus Oy kuuluu osana FMC Groupiin, joka on yksi suurimmista valtakunnallisista suunnittelualan konserneista. FMC Groupiin kuuluu noin 900 alan ammattilaista sekä Suomessa että ulkomailla.

AIRIX Teollisuus Oy:n toimialana on teollisuuden tehdas-, prosessi-, LVI, kone/laite-, sähkö-, instrumentointi ja automaatiosuunnittelu sekä edellä mainittujen alueiden konsultointi.

Tunsin aikoinaan oululaisia airixilaisia...hmmm...jos muistan nimen oikein, mutta laitan nimen tähän tietoon linkkeineen tulevia tarpeita varten.

lauantaina, toukokuuta 03, 2008

Vapo kasvattaa pelletin tuotantoa

Muiden biopolttoaineiden tavoin on myös pelletillä nostetta, jonka saattelemana Vapo Oy lisää tuotantoaan Suomessa ja Itämeren rantavaltioissa sijaitsevissa tehtaissa, kerrottiin tammikuussa 2007.
  1. Suomi on länsinaapureitaan jäljessä pelletin käyttäjänä
  2. Yli 100 000 ruotsalaista omakotitaloa lämpeni 2006 pelletillä
  3. Suomessa pellettitaloja on vain 10 000
  4. Ruotsin pellettimarkkinat ovat Suomeen verrattuna kymmenkertaiset
  5. Suomessa myytiin vuonna 2006 vain 100 000 tonnia pellettiä
  6. Ruotsissa toimitettiin omakotitaloille ja suuremmille käyttäjille lähes seitsemän miljoonaa tonnia!
Ruotsissa voimalaitokset ovat jo 1990-luvun alusta lähtien maksaneet hiilidioksidiveroa. Kun Ruotsissa ei myydä polttoöljyä, on lämmitysöljy liikenteen käyttämän dieselöljyn hintaista. Myös Suomea korkeampi sähkön hinta on lisännyt pelletin suosiota.

Suomalaisella tuotannolla olisi pystytty vuonna 2007 vastaamaan 50 000 - 60 000 omakotitalon kysyntään.

Kattilan uusiminen on merkittävä investointi, joka jarruttaa pelletin käytön nopeaa kasvua.

perjantaina, toukokuuta 02, 2008

Kone-Ketonen Oy, Kristiinankaupunki

Kone-Ketonen Oy on metsäkoneiden harvesteripäitä valmistava yritys, joka työllistää tällä hetkellä n. 30 henkilöä. Kotimaan myynnin lisäksi tuotteita viedään kaikkiin tärkeisiin metsätalousmaihin.

Tutustuin yrityksen tuotteisiin Nokka-koneiden yhteydessä 1990-luvulla Ranskassa. Kone-Ketosen hakkupäät olivat silloin suosittuja pienemmissä harvennushakkuukoneissa. En ole päivittänyt tietojani useaan vuoteen. Onko tilanne sama?

Kiinnitin huomiota ilmoitukseen "Haemme työyhteisöömme nyt suunnittelijaa". Kone-Ketonen edellyttää AutoCadin ja Inventorin hallintaa, sekä suomen-, ruotsin- ja englanninkielen taitoa. Tekijälle tarjotaan miellyttävä ja haasteellisen työympäristö Kristiinankaupungissa. Myös vastavalmistuneet huomioidaan. Lisätietoja tehtävästä antavat Juha Ketonen ja Lauri Ketonen.

Kirjoitan aiheesta ensi- ja kakkosharvennuksiin liittyen. Asiasta käytiin vilkasta keskustelua Kauppalehden blogeissa ennen Esko Ahon selvityksen valmistumisen jälkeen. Anne Brunila kantaa huolta puun saatavuudesta. Pelkona on, että vuoden 2007 hakkuutasoa 58 miljoonaa kuutiota ei saada nostettua 70 miljoonaan kuutioon ja silloin uhanalaisia sellu- ja paperitehtaita on 10 x Kemijärven sellutehtaan vaatima puumäärä.

Ensi- ja kakkosharvennusten pikaista vilkastumista toivotaan.

Suomalaisen puuhuollon haasteet

Ei puuta, ei ruokaa, kämpät sikahalpoja

Vappupuheista sai sen kuvan, että Heinäluoma ei aio lähteä Natoon. Eero ilmoittautui nostoväkeen.

Anne Brunila kerto selvin sanoin, että kohta päätetään 10 x Kemijärven sellutehtaan lopettamisesta, jos kotimaista puun tuotantoa ei saada hilattua viime vuoden 58 miljoonasta kuutiosta 70 miljoonaan.

1.1.2009 Venäjältä ei enää tule tikun tikkua... Suomen metsäteollisuus on kohta myös ihan “energiassa”, kun vähistä haloista pitää tuottaa entistä enemmän “uusiutuvaa energiaa”.

Puutullien vaikutuksesta metsäteollisuudessa on puhuttu 25 000 työpaikan vähenemisestä. Jos tuo määrä puoliintuu, silloin kyseessä on edelleen 12 500 työpaikkaa. Itä-Suomen kunnissa kansalaisten, palkollisten ja kunnan- ja kaupunginjohtajien puntit tutisevat.

Ulkomailla mellakoitiin Vapun aikana kallistuvasta ruoasta. Amerikkalaisilla ei ole kohta varaa pistäytyä tankilla. Kulutusintoa nostetaan ylimääräisillä veronpalautuksilla. Turkissa vappumarssit kiellettiin; vastaanpanijoille kaasua naamariin.

USA:ssa senaattori John McCain ehdotti polttoaineveron alentamista. Toivottavasti hän tarkoitti Suomea, koska Amerikassa ei ole mistä höylätä, koska polttoaineveron osuus on mitätön.

“Melkein republikaani” Hillary Clinton säesti McCainia toteamalla, että “hyvä idea”. Barack Obaman mielestä energiaverosta kertyviä varoja tarvitaan siltojen ja teiden rakentamiseen, että Jenkeillä olisi tulevaisuudessa edes hätäaputöitä (hän on paikallinen siltarumpupoliitikko).

Hyviäkin uutisia Amerikasta kuuluu. Talouden kasvu on pysähtynyt, mutta “laman” sijasta puhutaan “taantumasta”. Pahimmin velkaantuneille suunnitellaan satojen miljardien tukipakettia kiinteistökriisin tainnuttamiseksi. Vuoden kuluttua kuulemme, kenen taskuihin nämä “wincapitat” ohjautuivat. Köyhimmästä köyhimpien taskuissa kun on jo valmiiksi isot reiät.

Suomessa ongelmien kehitys saattaa kulkea tässä järjestyksessä:

  1. Ei puuta - useita tehtaita suljetaan
  2. Ruoka kallistuu - elämäntavat muuttuvat terveemmiksi
  3. Kämppien hinnat - kiinteistövälittäjät uskovat, että hintataso pysyy

Uskomme edelleen jääräpäisesti, että “minitaantuma” ulkoistetaan ja siirretään Ruotsin tai muualle.

Mutta mitä tekee Venäjän uusi presidentti, joka astuu valtaan tässä kuussa? Auttaako Veli Venäläinen Suomi-neitoa hädässä? Antaako Annelle armopaloja? Ja toivotan, että energian hintataso pysyy korkealla, koska samalla etunamme on, että EU:n jälkeen vetoapua saadaan viennille Idästä.